mobilitat

La renovació d'Air Nostrum perilla pel cúmul d'incidències

El Govern posa en marxa un estudi per valorar la continuïtat de la companyia en la concessió dels trajectes entre la Seu i Madrid

Un dels avions d'Air Nostrum a l'aeroport d'Andorra-la Seu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La continuïtat d’Air Nostrum com a companyia aèria encarregada dels trajectes entre l’aeroport de Madrid i el d’Andorra-la Seu d’Urgell penja d’un fil després de les múltiples desviacions i cancel·lacions ocorregudes les darreres setmanes. El secretari d’Estat de Transports, Transició Energètica i Mobilitat, David Forné, va avançar ahir al Diari que portaran a terme un estudi intern en què valoraran incloure noves destinacions i freqüències, entre altres aspectes, però també es discutirà la renovació del contracte amb la companyia Air Nostrum. La concessió és de sis anys, però es renova cada any; ara en porten dos. Pel que fa a les conclusions de l’estudi, estaran llestes a final de la setmana vinent.

La primera de les darreres incidències va tenir lloc divendres. El vol amb origen Madrid i destí la Seu va aterrar a Lleida per raons meteorològiques i els passatgers van ser traslladats en autobús des de la capital de la província del Segrià fins a la Seu. El següent vol de tornada a Madrid també es va haver de cancel·lar pel tancament nocturn de l’aeroport de Lleida, segons expliquen des d’Air Nostrum. La segona jornada d’incidències va ser diumenge. L’avió que havia de sortir des de l’aeroport de Madrid fins al d’Andorra-la Seu d’Urgell va patir una incidència tècnica i la companyia el va substituir per un altre de més gran que no podia aterrar a les instal·lacions de la Seu. Així doncs, va haver de finalitzar el viatge a l’aeroport de Barcelona i els passatgers van ser trasllats en autobús fins a la Seu. Ara bé, els viatgers d’aquest vol no van ser els únics afectats. El segon vol del dia, des de la Seu d’Urgell amb destí Madrid, també va haver de sortir des de la Ciutat Comtal.

El secretari d’Estat de Transports es va reunir fa uns dies amb la direcció d’Air Nostrum i li va traslladar el malestar del Govern amb la gestió dels trajectes. “Estan havent-hi més cancel·lacions de les previstes i no estan donant el servei que havíem pactat des d’un principi”, apunta Forné, tot ressaltant que la meteorologia és un aspecte que no es pot controlar, però les incidències tècniques, sí. És per això que va demanar a Air Nostrum que posessin “els màxims esforços” per acomplir el seu treball. “És un servei subvencionat per Govern i hem de vetllar pels clients que l’utilitzen”, va afegir Forné.

Un dels passatgers afectats pel vol desviat a Barcelona diumenge va explicar al Diari que se’ls va informar del desviament una hora i mitja abans de l’hora de sortida i els van portar des de la Seu fins a Barcelona en autobús. Allà van agafar un avió fins a la capital d’Espanya i van arribar a la una de la matinada en comptes de les 20.30 hores, com estava previst. “El servei és nefast i no és la primera vegada que sento que passa”, va denunciar el viatger, i va expressar el seu dubte sobre que hi hagi tantes incidències tècniques i meteorològiques. “Fa tota la pinta que són decisions deliberades aprofitant que estem en temporada baixa i surt més a compte aterrar a Barcelona o Lleida”, va reivindicar. En aquest sentit, el secretari d’Estat de Transports va recordar que “els clients tenen els drets garantits quan hi ha cancel·lacions o retards de més de tres hores” i poden interposar una reclamació a la companyia. Tanmateix, el viatger afectat va lamentar que ja ha posat dues reclamacions i Air Nostrum no els ha donat cap explicació ni resposta.

La resposta d’Air Nostrum respecte de les incidències dels darrers dies és que la companyia “treballa diàriament en la cerca de la màxima qualitat de la seva operativa” i que “manté una comunicació constant amb les autoritats andorranes”.

ÚLTIMES INCIDÈNCIES

-Divendres, un vol desviat i un altre de cancel·lat

El vol de Madrid fins a la Seu va aterrar a Lleida per raons meteorològiques i el següent vol de la Seu a Madrid es va cancel·lar perquè l’aeroport de Lleida ja havia tancat.

-Diumenge, dos vols desviats cap a Barcelona

L’avió que havia de fer el trajecte de Madrid a la Seu va patir una incidència i es va substituir per un de massa gran per aterrar a la Seu. Així doncs, es va desviar cap a Barcelona i el següent vol, també.

tracking