habitatge

El matrimoni amenaçat de desnonament marxa temporalment del país

La parella de jubilats no troba cap pis a Andorra que s’hi ajusti econòmicament

Imatge d'arxiu d'un altre desnonament.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El matrimoni pendent de ser desnonat per impagament de lloguer es veurà obligat a marxar a viure un temps a Espanya, ja que no troba cap pis a Andorra que s’hi ajusti econòmicament. “Els pisos són tan cars que amb el que cobrem de pensió ens és impossible pagar-los”, explica Remedios Godoy. Ella té 66 anys i el seu marit en té 67, i tots dos lamenten que hagin de marxar a l’estranger quan porten tota la vida vivint al país. L’home és andorrà i la dona viu al país des que tenia set anys. L’única bona notícia que han rebut els darrers dies és que els han endarrerit la data de desallotjament dues setmanes. La previsió era que marxessin ahir del pis on viuen, però ara els permeten quedar-s’hi fins al 2 d’octubre. “Almenys tenim temps de recollir totes les nostres pertinences”, apunta el matrimoni.

Els dos afectats viuen de lloguer en un pis de Santa Coloma, a Andorra la Vella, des de fa més de deu anys. Expliquen que van endarrerir-se en el pagament del lloguer un parell de mesos ja que, segons explica Godoy, un dels dos encara no havia cobrat la jubilació i no tenien diners suficients per afrontar la despesa. Van demanar disculpes a la propietària i van prometre-li que, un cop cobressin la totalitat de la jubilació, pagarien els deutes i les properes mensualitats. Tanmateix, l’arrendadora va rebutjar la proposta i va començar els tràmits per desallotjar-los.

El 27 de juliol d’aquest any, el matrimoni va rebre una notificació que informava del desnonament per l’impagament del lloguer. El mateix dia, l’advocat dels jubilats va presentar un recurs per frenar el desallotjament forçós, però es van passar de pagar els 100 euros de taxa judicial que es necessiten per tirar endavant el recurs i no es va fer efectiva la tramitació. En conseqüència, la Batllia va autoritzar de manera definitiva el desnonament que, en teoria, havia de tenir lloc ahir, però que finalment tindrà lloc dilluns 2 d’octubre. “Ens costa marxar perquè portem tota la vida a Andorra, però ens tranquil·litza que és temporal fins que trobem un altre pis a Andorra”, afegeix el matrimoni, que no ha volgut especificar on d’Espanya marxarà a viure durant aquest temps.

Es tracta del segon cas de desnonament en un curt termini de temps. La setmana passada, dos germans de 74 i 72 anys, un d’ell malalt, havia de ser desallotjat d’un apartament de la capital, en el qual viuen des de fa 40 anys. El propietari fa tres anys que va decidir no allargar-los el contracte perquè el net suposadament ha fet malbé les zones comunes en diverses ocasions i causa altercats. A diferència de la Remedios i el seu marit, el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs de l’advocat dels germans i es podran quedar al pis un temps més. Mentrestant, Afers Socials estudia facilitar-los un habitatge digne.

tracking