acord amb europa

Demòcrates recorda que la UE va descartar fa anys els acord de tipus sectorial

Els partits mantenen el seu posicionament respecte a les converses amb la UE

Consellers de diversos grups parlamentaris en una sessió del Consell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demanda de Concòrdia perquè se suspengui de manera provisional la negociació amb la Unió Europea (UE), seguint el camí de Mònaco, no ha fet variar el parer que mantenen la resta de les formacions polítiques. El president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, va recordar que el sistema d’acords bilaterals entre Andorra i la UE que preconitza Concòrdia ja es va descartar ara fa més de deu anys per la Comissió Europea “perquè comporta molts inconvenients”. A més, Jordana, va opinar que “seria imprudent” en aquests moments prendre una decisió similar a la del Principat monegasc, tenint en compte la importància de les qüestions que queden pendents de la negociació, en algunes de les quals es podria avançar aquesta mateixa setmana. “Hem de veure què s’accepta per part de la UE”, va dir Jordana, segons el qual “s’ha de fer la foto definitiva i valorar si l’acord ens beneficia o no”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, en manifestacions al Parlem-ne, de Diari TV, va insistir que és possible una “aproximació sectorial” al mercat únic europeu amb acords en diferents matèries, ja que “la UE s’està transformant”, tot i que va admetre que és un model de negociació que en el seu dia es va descartar. “En lloc d’entrar al mercat únic com un paquet el que volem és que sigui per sectors i a poc a poc”, va dir.

Escalé també va aprofitar per retreure de nou al Govern que només parli dels beneficis de l’acord d’associació, però no dels riscos, fet que comporta el perill “que la gent pugui votar en el referèndum sense entendre realment el que està votant”. Així, el líder de Concòrdia va demanar a l’executiu que “deixi d’utilitzar recursos públics per fer propaganda de l’acord”. D’altra banda, el conseller de Concòrdia va considera que el país pot diversificar l’economia sense necessitat de l’acord i va afirmar que “hem de deixar d’esmerçar tants esforços a créixer quantitativament i esmerçar-los a créixer en qualitat de vida per a les persones que viuen al país”.

Des del grup socialdemòcrata, la seva presidenta, Judith Salazar, va manifestar que els membres de Concòrdia són conseqüents amb la seva política de no sumar-se a posicions més europeistes, però va deixar clar que “no ho compartim”. “No podem pretendre entrar al mercat únic i mantenir l’statu quo, a alguna cosa s’ha de renunciar, però sempre que es respectin les especificitats”, va indicar Salazar. La consellera del PS considera que la postura de Mònaco no afectarà les converses de la UE amb Andorra perquè, tot i que hi havia una part de l’acord que es negociava amb els altres dos microestats, “l’important són les especificitats que defensa cada país”. “Estem en una realitat de globalització i el que estem negociant és l’adhesió a un sistema econòmic en un mercat de 500 milions de persones. Hem de ser realistes i saber que això no serà a cost zero”, va opinar Salazar.

Andorra Endavant es va congratular que altres formacions s’alineïn amb el seu plantejament, recordant que esmentava al seu programa electoral la suspensió de les negociacions amb la UE i que ja va alertar durant la campanya dels riscos que suposa l’acord d’associació. A més, des d’aquesta formació s’havia insistit que la UE “no ens farà un vestit a mida”, segons un comunicat.

El conseller Víctor Pintos va manifestar que la posició de Mònaco posa en relleu que “no hem de córrer i que hem de negociar amb tranquil·litat”. D’aquesta manera, Pintos troba que s’ha d’analitzar per què aquest petit estat ha decidit abandonar la negociació i va insistir que “hi ha d’haver línies vermelles”.

tracking