habitatge

La Batllia autoritza un desnonament per no pagar una taxa judicial

Els afectats són dos jubilats de 66 i 67 anys que viuen de lloguer a Santa Coloma

Imatge d'arxiu d'un altre desnonament.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El batlle David Moynat ha autoritzat el desnonament de dos jubilats per no haver pagat la taxa judicial corresponent al recurs que van presentar contra la petició de fer-los fora del pis. Els afectats són dos jubilats de 66 i 67 anys i són llogaters del pis on encara viuen, el qual està a Santa Coloma, des de fa més deu anys. Tots dos estan malalts i van endarrerir-se en el pagament del lloguer un parell de mesos, segons relaten al Diari, ja que un dels dos encara no estava rebent les pagues de jubilació i no tenien diners suficients per fer-ho. “Li vaig dir a la propietària que quan cobréssim podríem pagar els mesos que devíem i els propers, i tot i això ha dit que no”, explica la inquilina afectada, Remedios Goray. La parella viu sola, amb dos gossos i dos gats.

A final de juliol d’aquest any, el saig –la funció del qual és dur a terme l’execució forçosa de les resolucions judicials– va emetre una notificació autoritzant el desnonament dels jubilats per l’impagament del lloguer. El mateix dia, l’advocat del matrimoni, Emili Campos, va presentar un recurs per frenar-ho, però la parella no va pagar els 100 euros de taxa judicial per tal de tirar endavant el recurs i no es va fer efectiva la tramitació. Així doncs, el batlle Moynat va autoritzar de manera definitiva el desnonament, que en teoria havia de tenir lloc dilluns vinent.

“No m’imaginava que arribaríem a aquesta situació”, lamenta Remedios, i afegeix que els volen fer fora del pis “sense mirar solucions”. El seu marit és andorrà i ella viu al Principat des que tenia set anys. Pel que fa al pis de Santa Coloma, hi són des de fa deu anys. Remedios Godoy relata que “molta gent ens ha donat a entendre que deixem els gossos i els gats a la gossera i ens instal·lem en una pensió, com fan altres persones”, però reivindica que “això no és viure d’una manera digna”.

Tot i que el desnonament estava programat per dilluns de la setmana vinent, la parella ha aconseguit que el saig li doni uns quants dies més. Encara no saben quants són exactament, ja que el matrimoni ha de tornar dilluns a l’oficina del saig perquè li ho notifiqui. De moment, els jubilats han llogat un traster per anar traslladant els seus objectes personals i el fill els està ajudant a buscar un altre pis que s’ajusti a les seves possibilitats. Per la seva banda, l’advocat dels jubilats opina que “el batlle s’hauria de preocupar pels drets dels ciutadans i un d’aquests és l’habitatge digne”, i afegeix que els seus clients “s’han trobat en una indefensió absoluta simplement per culpa d’una taxa judicial”.

EL TC ATURA EL DESNONAMENT DE DOS AVIS MÉS

Aquesta mateixa setmana, un altre matrimoni havia de ser desallotjat d’un apartament d’Andorra la Vella. Tanmateix, el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs de l’advocat d’Isabel Ruiz i el seu germà, de 74 i 72 anys, que havien de ser desallotjats del domicili dimecres per ordre del batlle Xavier Colom i, en conseqüència, es podran quedar al pis un temps més. La Isabel té 74 i té cura del seu germà Antonio, de 72. La mare va morir el 2019 i va deixar una casa com a herència en un poble de Granada. Els dos germans hi han renunciat perquè no poden afrontar el cost de quedar-se-la que li demana la Junta d’Andalusia. Viuen a l’apartament d’Andorra la Vella des de fa 40 anys, però el propietari fa tres anys que va decidir no allargar el contracte perquè el net, suposadament, ha fet malbé les zones comunes.

tracking