Reportatge

L'etern informe final

El fiscal general comunicarà les penes per als inculpats del ‘cas BPA’ la setmana vinent. Després serà el torn de les defenses i l’acusació particular.

Processats del judici de la causa primera del 'cas BPA'.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general, Alfons Alberca, va començar dilluns a exposar les conclusions de l’informe final de la Fiscalia sobre la causa primera del cas BPA, la qual jutja 24 directius i gerents de Banca Privada Andorrana per blanquejar prop de 70 milions d’euros del grup xinès de Gao Ping entre el 2008 i el 2011. Les expectatives estaven posades en el fet que ahir finalitzés la seva eterna oratòria i comuniqués les penes que demana per als processats, però no va ser així. Caldrà esperar fins a la setmana vinent per conèixer el veredicte del fiscal general, ja que demà no hi ha judici. Quan el fiscal acabi, serà el torn de l’acusació particular, la qual defensa els interessos de l’Estat, i de les defenses.

La parada estival ha servit perquè el fiscal general recarregui piles. D’això no hi ha cap dubte. L’informe final s’està fent tan llarg que la sensació un cop entres a la sala magna és que el rellotge no avança. Les defenses, l’acusació particular, els acusats i el tribunal amb dures penes aconsegueixen mantenir l’atenció durant les prop de sis hores que dura el discurs d’Alberca i fins i tot hi ha despistats a qui se’ls escapa algun badall.

Recapitulant, el més rellevant que ha dit el fiscal general durant aquestes quatre jornades és que deixa de considerar els acusats de BPA un grup criminal organitzat, ja que ha assegurat que no pot comprovar que hi hagués una concertació prèvia de les parts per dur a terme el delicte de blanqueig de capital. Així mateix, Alberca ha anunciat que manté l’agreujant d’habitualitat, és a dir, el fet que el delicte es va cometre diverses vegades, per a tots els acusats menys per a tres. En les pauses que es fan a les sessions, corre el rumor que la rebaixa serà d’un any i que les penes continuaran oscil·lant entre els quatre i vuit anys, tal com va demanar el fiscal el 2017. Cal recordar que les defenses dels 24 processats van elevar a definitiva la qualificació provisional que van fer el 2017 i, per tant, van demanar l’absolució de tots i cadascun dels acusats del cas BPA.

Aquests dies el fiscal general també ha insistit que l’entitat bancària era conscient que es blanquejaven diners de la màfia xinesa i que “en comptes d’aturar-ho, ho va mantenir”. Com a proves, ha presentat diversos correus electrònics, així com les suposades factures falses de l’empresari Rafael Pallardó. Així mateix, ha carregat en diverses ocasions contra els acusats i les defenses per intentar “desacreditar les institucions per evitar la pròpia responsabilitat” i ha apuntat l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel com a cervell de la trama BPA.

tracking