Salut

Andorra té 460 donants de medul·la òssia

Govern s'adhereix a la campanya 'Match Tour' amb la finalitat de sumar nous inscrits al registre

Roda de premsa de presentació de la campanya 'Match Tour'SFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra té actualment 460 persones registrades com a donants disponibles de medul·la òssia, gairebé seixanta més que al mes de març. La secretaria d'Estat de Salut, Cristina Pérez, ha explicat avui en roda de premsa, i amb motiu de la celebració demà del Dia mundial del donant de medul·la òssia, l'adhesió d'Andorra a la campanya 'MatchTour: Untourper l'amor, l'amor per la vida'. Es tracta d'una campanya impulsada per la Fundació Josep Carreras i l'Organització Nacional de Trasplantament d'Espanya (ONT) per sumar nous inscrits al registre de donants.

L'autobús de la campanya farà parada a Andorra la Vella el dilluns i, posteriorment, es desplaçarà per disset ciutats espanyoles. El ministeri de Salut ha programat diferents activitats a la plaça Guillermó de la capital entre les 17 i les 21 hores per incentivar a la població entre 18 i 40 anys que es registri com a donant de medul·la òssia. Atida, Creu Roja Andorrana, el grup de música Black and white digital, el Cor Rock d'Encamp i els Castellers d'Andorra també participaran a la jornada.

ElSAASdesplegarà un equip perquè els interessats rebin informació i puguin efectuar la primera extracció de sang per registrar-se a la base de dades de donants. El director assistencial delSAAS,MarcosGutiérrez, ha explicat que el procés per registrar-se "és molt senzill" i comença amb una petita extracció de sang que s'analitza després per introduir la informació genètica del donant al registre. En cas que un donant siguicompatibleamb un receptor, l'extracció es du a terme a un centre hospitalari de Barcelona.

Trasplantamentde còrnia

Pérez ha anunciat que elSAASja disposa d'un equip format per efectuar donacions itrasplantamentde còrnia i que Salut té enllestits els protocols d'actuació per dur-los a terme. L'executiu resta a l'espera de la signatura del conveni de col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits.

tracking