'cas bpa'

El fiscal acusa els inculpats d'“intentar desacreditar les institucions”

El fiscal acusa els inculpats d’“intentar desacreditar les institucions”

Processats del judici de la causa primera del 'cas BPA'.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Han intentat desacreditar les institucions i les persones que les dirigeixen, creant cortines de fum, per evitar la pròpia responsabilitat.” Així de contundent es va mostrar ahir el fiscal general, Alfons Alberca, en la tercera jornada judicial per la causa primera del cas BPA després de la pausa estival, i va concloure irònicament que “sempre tot és culpa dels altres”. Alberca ja va carregar dilluns contra les defenses i els 24 directius i gerents de Banca Privada d’Andorra acusats de blanquejar prop de 70 milions d’euros del grup xinès de Gao Ping entre el 2008 i el 2011, i ahir ho va tornar a fer. Va repetir que les defenses han dut a terme una “incorporació massiva de documental a fi d’inundar el tribunal” i que “tot és molt més simple del que se’ns ha volgut vendre”. Cal recordar que les defenses de la vintena de processats van anunciar dilluns que elevaven a definitiva la qualificació provisional que van fer el 2017 i que, per tant, demanaven l’absolució de tots els acusats del cas BPA.

Aquestes tres primeres jornades les ha ocupat Alberca amb l’exposició de l’informe final sobre el cas BPA i la sessió d’ahir no va transcórrer amb gaires sorpreses. El fiscal general va continuar defensant, tal com ho havia fet el dia abans, que els treballadors implicats en la trama sabien que manejaven diners de la màfia xinesa i que blanquejaven capital d’origen il·lícit. Aquest cop, però, va justificar-ho àmpliament. D’una banda, el fiscal general va exposar que els exdirectius i exgestors de Banca Privada d’Andorra van rebre una formació sobre prevenció de blanqueig de capital a partir d’un informe de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). “Per tant, queda comprovat que l’entitat tenia claríssim de què es tractava blanquejar diners i les implicacions que tenia el delicte”, va assegurar. D’altra banda, Alberca es va referir a diversos correus electrònics entre els implicats, els quals destaparien la trama delictiva de BPA.

“Via lliure a les carreres avui i el cap de setmana. Si us plau, no anomenis la paraula intercanvi.” “Els intercanvis estan prohibits per ordres de dalt. Molt de compte de comentar-ho amb els clients.” “[Els xinesos] Són clients molt rendibles.” Aquests són alguns dels e-mails intercanviats entre ells. Tot plegat, va defensar Alberca, “desvirtua que es tracti d’ignorància deliberada, tal com s’havia considerat”. El fiscal general també va tornar a insistir que el cas BPA es tracta d’un delicte de blanqueig de capital i no d’evasió fiscal, ja que en tot moment es va intentar ocultar o encobrir l’origen de beneficis obtinguts il·lícitament, de manera que semblés que provenien de fonts legítimes. Per justificar-se, Alberca es va referir a les factures falses emeses per l’empresari Rafael Pallardó, que suposadament disfressava de factures comercials quan les utilitzaria per transferir diners a la Xina. “Les evidències són irrefutables i la conducta típica està descrita per la llei com blanqueig de capital”, va afegir Alberca. Finalment, tot i deixar de considerar els implicats en el cas BPA com un grup criminal organitzat, tal com va exposar dilluns passat, ja que no hi hauria constància que hi hagués una concertació prèvia de les parts per dur a terme aquest delicte, Alberca va assegurar que hi ha un component de criminalitat en tots i cadascun dels actes comesos per directius i gestors de BPA.

El màxim responsable del ministeri públic va començar dilluns a exposar l’informe del fiscal general i comunicarà les penes avui o, a molt estirar, a principi de la setmana vinent. Després serà el torn de l’acusació particular i les defenses, i es preveu que a l’octubre el judici hagi acabat. La sentència arribarà entre el febrer i el març del 2024.

tracking