'cas bpa'

La Fiscalia defensa que els implicats sabien que movien diners de la màfia

Alberca no considera els processats un grup organitzat en no haver-hi concertació prèvia

Processats del judici de la causa primera del 'cas BPA'.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els directius i gestors implicats en el cas BPA per blanqueig de capital sabien que els diners que manejaven estaven relacionats amb la màfia xinesa. Aquesta és una de les conclusions del fiscal general, Alfons Alberca, qui va continuar ahir amb l’exposició de l’informe final de la Fiscalia sobre la causa primera del cas BPA. “Tothom a l’entitat [Banca Privada d’Andorra] sabia que la conducta de l’empresari Rafael Pallardó era típica de blanqueig de capital”, va manifestar.

El fiscal va explicar per què ha deixat de considerar els implicats un grup criminal organitzat, fet que ja va anunciar dilluns. El motiu és que no té constància que hi hagués una concertació prèvia de les parts per dur a terme aquest delicte i va manifestar que no s’arriscarà a fer aquesta acusació. Tanmateix, va repetir que aquest canvi no tindrà gran transcendència en les penes, que anunciarà els propers dies. El que sí que manté el fiscal general és l’acusació de les parts per un delicte de blanqueig de capital amb l’agreujant d’habitualitat, ja que l’activitat delictiva es va allargar tres anys, entre el 2008 i el 2011.

Alberca va ocupar la segona sessió de la recta final de la primera causa del cas BPA amb la presentació de les proves que inculpen la vintena de membres de BPA pel delicte precedent i de blanqueig de capital. El fiscal general va fer referència a la transcripció de converses que provarien els fets, a informes policials, però també a altres proves que va qualificar de més substancials. És el cas de les factures que l’empresari Rafael Pallardó utilitzaria per transferir diners a la Xina. Tal com va exposar Alberca, aquestes eren suposades factures comercials, que realment s’utilitzaven per fer arribar els diners a la Xina. La Fiscalia va concloure que la motivació dels processats era rebre diners i va destacar que “l’origen poc importava”. “Els mètodes per obtenir-los, si requerien violència, tampoc importaven”, va afegir.

L’exposició de l’informe del fiscal finalitzarà en els pròxims dies, dictant les penes que demana per als 24 processats. Després serà el torn de l’acusació particular, la qual representa els interessos de l’Estat, i de les defenses dels exdirectius i exgestors de BPA. Està previst que el judici conclogui a l’octubre.

ALBERCA SEGUIRÀ COM A FISCAL ADJUNT

Alfons Alberca deixa de ser fiscal general a final de setembre, però continuarà al ministeri públic com a fiscal adjunt mentre no es dicti sentència del cas BPA. La previsió és que el judici conclogui a l’octubre i la sentència es dicti entre el febrer i el març de l’any vinent. Fonts consultades van assenyalar que aquesta permanència al ministeri públic podria allargar-se encara més si les parts recorren al Tribunal Superior contra la resolució de Corts, perquè difícilment es traslladarà un dossier ampli i complex a un nou fiscal. Alexandra Cornella és el nom que més sona com a substituta d’Alberca. Ester Molné, ministra de Justícia, va afirmar que el nom definitiu es diria la setmana vinent.

tracking