'cas bpa'

El fiscal retira l'acusació de grup criminal als 24 acusats

Alberca avança que no suposarà canvis substancials en la petició de pena als 24 processats

Una sessió del judici per la causa primera de BPA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia deixa de considerar els directius i gestors de Banca Privada d’Andorra processats en el marc de la causa general del cas BPA un grup criminal organitzat. Així ho va anunciar ahir el fiscal general, Alfons Alberca, en la primera sessió judicial després de la pausa de les vacances d’estiu. El fiscal, que va iniciar l’exposició de l’informe final en què detallarà les penes previstes per als 24 acusats per blanqueig de capitals i la corresponent justificació, no va especificar com afectarà això les peticions de pena que la Fiscalia va fer el 2016. Ho farà els propers dies i ahir només va avançar que no serien modificacions substancials. Cal recordar que les penes oscil·len entre els vuit i cinc anys de presó, amb un màxim de 100 milions d’euros de sanció i un mínim d’un milió.

D’altra banda, Alberca va anunciar que mantenia per a tots els processats l’acusació per delicte agreujat de blanqueig de capital, així com l’agreujant d’habitualitat. Aquest últim es deixarà de considerar en tres processats, als quals es rebaixarà la pena.

El judici de BPA jutja una vintena de directius i gestors de l’antic banc BPA, als quals acusa d’haver blanquejat prop de 70 milions d’euros del grup xinès de Gao Ping. La causa va reprendre’s el juny del 2021 i s’ha hagut d’interrompre en diverses ocasions. El fiscal general va reivindicar ahir, però, que “aquest allargament del procés –culpa de la covid-19, patologies dels processats, permisos de paternitat, etc.– no pot comportar una disminució de la pena”. També es va mostrar crític amb la decisió de les defenses dels 24 processats, que van elevar a definitiva la qualificació provisional que van fer el 2017 i, per tant, van demanar l’absolució de tots i cadascun dels acusats pel cas BPA. “Portem dos anys discutint coses que em semblen evidents, lògiques”, va afegir Alberca tot seguit, i va assenyalar els advocats de “manca d’exercici de representació” en algunes ocasions.

El màxim responsable del ministeri públic va començar ahir a exposar l’informe del fiscal general, que s’allargarà uns dies. Després serà el torn de l’acusació particular i les defenses, i es preveu que a l’octubre hagi acabat.

tracking