Andorra recicla prop del 50% dels residus que es generen

El 68% de la qualitat de l'aigua dels rius està entre bona i excel·lent

Containers d'escombrariesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, juntament amb la directora del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, han presentat els resultats i balanç de la gestió dels residus urbans així com les dades de seguiment i control de la qualitat ambiental de l’any 2022. De la totalitat dels residus urbans que es generen al país prop del 50% passen per un procés de reciclatge, el que suposa assolir els objectius establerts al Pla Nacional de Residus.

Casal i Ferrer han explicat que s’han generat que l'any passat es va generar 149.590 tones de deixalles, un 8,6% superior respecte al 2021. D'aquest total 50.716 tones corresponen a residus urbans ocasionats pels ciutadans, un 9,3% d'increment respecte al 2021,dada que s’explica per la recuperació econòmica i turística que s’ha produït al país després de la pandèmia de la covid-19.

La recollida selectiva que més tones recicla continua sent el paper i cartró, seguit del vidre, envasos lleugers i la matèria orgànica. En aquest punt, el ministre ha recordat que el nou Pla Nacional de Residus (PNR), aprovat al desembre del 2022, té com a objectiu assolir nivells de reciclatge del 65% l’any 2035.

Qualitat de l'aigua, l'aire i l'acústica

Durant la presentació també s'ha fet un balanç del control i qualitat de l’aigua superficial que circula pels rius del país. Durant el 2022 el 68% de les estacions de control de la qualitat fisicoquímica distribuïdes arreu del país han registrat valors de qualitat entre excel·lent i bona a partir de 470 mostres recollides. Les xifres registrades continuen constatant que l’aigua dels rius d’Andorra supera amb nota els paràmetres de control, gràcies al desplegament del Pla de Sanejament d’Andorra que garanteix que actualment 100% de les aigües residuals són tractades i depurades. Així, per sisè any consecutiu no es registra cap estació de control amb una qualitat dolenta ni molt dolenta.

Quant al balanç de la qualitat de l’aire, l'índex ha estat d'un 84,5% entre "bona" i "excel·lent", una xifra quasi idèntica a la del 2021 quan va assolir el 85% i que ha estat accentuada, segons Ferrer, per la gratuïtat del transport públic. Alhora ha destacat que els episodis de calima han deixat una "lleugera disminució" en la qualitat de l'aire i que la densitat de construccions també ha provocat en algunes zones del país com el centre urbà d'Escaldes.

Finalment, en la mateixa sintonia es mostren les dades del balanç de la qualitat acústica registrada durant el 2022. En aquest cas els resultats apunten que el 87% de les estacions tenen una qualitat entre excel·lent i bona, això suposa que només un 9% es van situar en valors acceptables i només un 4% d’estacions en qualitat dolenta.El registre s'ha mesurat apartir de 69 punts diferents del territori i no hi ha hagut cap nivell de soroll "molt dolent".

tracking