mercat immobiliari

Exemptes de la moratòria les compres amb paga i senyal

Els processos de compravenda que s’hagin iniciat amb una paga i senyal quedaran fora de la suspensió temporal

Una de les torres d'Escaldes-Engordany en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei per a la suspensió transitòria de la inversió estrangera en immobles va entrar ahir a la tarda a tràmit parlamentari per tal que demà pugui ser votada en el ple del Consell General. L’escrit introdueix un element important que calmarà alguns dels neguits que l’anunci de la moratòria havia provocat als agents immobiliaris. I és que la suspensió no s’aplicarà en els casos de compravenda d’immobles que ja estiguin en curs, sempre que es pugui demostrar i s’hagi fet ja una paga i senyal. En concret, la llei inclou una disposició transitòria i en el seu punt 2 estableix que “els titulars d’inversions estrangeres en immobles que acreditin fefaentment que abans del 5 de setembre del 2023 hi havia un acord de voluntats en relació amb la compravenda d’un immoble, el qual portava associat una transacció econòmica materialitzada amb anterioritat a aquesta data, extrem que cal acreditar igualment de forma fefaent, es tramiten de conformitat amb la normativa vigent amb anterioritat al 5 de setembre del 2023”.

El Col·legi d’Agents Immobiliaris (AGIA) no es va voler pronunciar ahir i no ho farà fins demà, en una roda de premsa. Amb tot, alguns professionals del sector van alertar ahir del problema que la llei podria suposar per a aquells processos de compra que es trobin a mig fer, però que encara no s’hagin canviat del tot. Consideraven que la suspensió temporal, de la qual també es queixaven perquè no en sabien res, els podia fer perdre moltes vendes que ja estaven encarades. La disposició transitòria afegida, però, posa solució a aquests neguits. La mateixa disposició deixa clar que la moratòria tampoc serà aplicable a les sol·licituds d’inversió estrangera en immobles presentades abans de l’entrada en vigor de la llei.

El projecte de llei es va entrar ahir a tràmit parlamentari acompanyat d’una memòria explicativa i econòmica, en la qual també s’inclouen dades estadístiques d’inversió estrangera. En aquest sentit, el document, signat per la ministra Conxita Marsol, subratlla que en els últims deu anys el sector de la promoció immobiliària i la construcció ha sigut rellevant en matèria d’inversió estrangera amb un import declarat de més de 272,7 milions d’euros, xifra que suposa un 14,7% del total de la inversió. La inversió estrangera en immobles també és “molt rellevant”. En els darrers deu anys s’han declarat 4.718 transaccions en immobles, que suposen un import total de 1.240.636.463 euros.

PROJECTE DE LLEI

-Suspensió temporal

El Govern entra un projecte de llei al Consell General per suspendre de manera temporal la inversió estrangera en immobles.

-Exempció

El document inclou una exempció pels processos de compravenda que abans del 5 de setembre ja s’haguessin iniciat i dels quals consti una paga i senyal.

-Extrema urgència

El projecte de llei ja es troba a tràmit parlamentari. S’ha optat pel procediment d’extrema urgència per evitar l’efecte crida, de manera que la normativa serà aprovada demà en la sessió del Consell General convocada i serà d’aplicació quan es publiqui al BOPA.

L'APBI CREU QUE UN TRIBUT DEL 10% NO ÉS PROU DISSUASIU

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) va manifestar ahir la seva posició davant la presentació del projecte legislatiu del Govern que regularà la inversió estrangera de l’habitatge, i que començarà amb l’aprovació d’una llei de suspensió de les operacions immobiliàries fins que s’acordi la taxa que les gravarà amb un 10% com a mínim. Segons Artur Homs, vicepresident de l’APBI, “entenem que el 10% respon a homologar-ho amb la resta de gravàmens i tributs més alts, però seria més dissuasiu el seu efecte si el percentatge fos més alt”. Homs va considerar que el tribut segurament seria la mesura que el Govern trobava més eficaç per reduir l’especulació derivada de la inversió estrangera immobiliària. “És clar que té un efecte directe”, va assenyalar, “però lògicament podria resultar més eficaç si es combinés amb altres mesures”, va concloure. Respecte a la moratòria de la inversió forana en immobles, l’APBI va afirmar que “és bona si serveix per garantir el temps que calgui per a la correcció o creació dels mecanismes eficaços per evitar l’especulació, no simplement aturar-ho tot sense més”. En aquest sentit, el vicepresident va remarcar que “caldria diferenciar clarament si estem davant d’inversió estrangera immobiliària especulativa, és a dir, comprar per tornar a vendre en un termini curt, o, per contra, inversió estrangera que com a mesura de compromís amb la instal·lació real a Andorra adquireix una vivenda”. Homs va deixar clar que l’especulació, que va titllar de “pràctica indesitjable”, resulta negativa en tots els àmbits i que, per tant, qualsevol mesura per aturar-la seria “ben rebuda”. Finalment, també va insistir en la necessitat de poder contestar a dues preguntes fonamentals: quin model de país es vol i quants habitants pot suportar Andorra al seu territori. Quant a les reaccions d’altres puntals del sector immobiliari, des de l’AGIA es va anunciar una roda de premsa per explicar el seu posicionament, mentre que la CEA va manifestar que no farien declaracions per la diversitat d’opinions que hi ha a la junta.

tracking