Concòrdia no estarà al pacte per la UE

La decisió es pren per unanimitat per evitar defensar un acord “amb el gran gruix ja lligat”

El partit va celebrar ahir una assemblea extraordinària per decidir el posicionament.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Concòrdia no formarà part del pacte d’Estat per la Unió Europea. Així ho va decidir la militància per unanimitat en una assemblea extraordinària celebradaahira la tarda. Un dels motius principals del posicionament és "la poca capacitat d’influir en un pacte on el gran gruix ja està lligat", segons va explicar el president de la formació, Cerni Cairat, després de la reunió. "No volem ser corresponsables d’un contingut que ja està acordat", va deixar clar. Cairat va recordar que tot i que finalment el document per adherir-se al pacte d’Estat no inclou que en un futur els partits que l'han signat hagin de fer campanya pel sí en el referèndum, la formació considera que no s'entendria que formessin part de les negociacions i després fessin una crida al no a l'acord d'associació. Pel partit, entrar a formar part del pacte seria una manera implícita de posicionar-se. "Havíem de ser honestos i la militància ha entès que no hi havíem de ser", va exposar. En aquest sentit, Cairat va deixar entreveure que la formació podria fer campanya a favor del no per les “reticències de no poder modificar el que ja s’ha negociat” i perquè "és evident que l’acord ens planteja molts dubtes".

Entre els dubtes hi ha la lliure circulació de capitals i l’afectació que això tindrà en la inversió estrangera i en la seva possible limitació o la lliure circulació de persones “per un país que ja està al límit de la seva capacitat”. Altres qüestions com els temes més socials i l’impacte que tindran a les empreses o el futur de les parapúbliques també van tenir un pes important en la decisió. Així mateix, la formació ha acabat decantant-se per no formar part del pacte d’Estat perquè considera que el Govern ha ofert “poca informació sobre els costos i beneficis que tindrà l’impacte de l’acord”, segons va explicar Cairat. “Sense aquesta informació la militància ha decidit quedar-se al marge”, va afegir.

Així mateix, va manifestar que els responsables del partit no van donar cap directriu de vot, si bé sí que van fer una petita exposició dels pros i els contres de l’acord a partir de la informació que tenien. “El procés s’ha plantejat de manera oberta i transparent”, va deixar clar.

Malgrat la decisió de no formar part del pacte d’Estat, des de Concòrdia s’exigirà que la informació se’ls faciliti igualment a través dels seus consellers generals. “La informació l’hem de tenir igual i el debat s’ha de recuperar amb la centralitat que mereix el Consell General”, va indicar Cairat.

PREGUNTES SOBRE ELS ENTORNS DE PROTECCIÓ

El conseller general del grup parlamentari de Concòrdia Jordi Casadevall va entrar ahir a Sindicatura una pregunta amb resposta escrita del Govern relativa als entorns de protecció dels béns immobles d’interès cultural. Casadevall va explicar que la bateria de preguntes que es formulen ve motivada arran de la informació que van rebre per part de l’executiu a través d’una demanda feta per la formació política el 13 de juny passat. Sobre la base d’aquesta documentació, ara demanen més detalls sobre diferents entorns de protecció.

Un moment de l'assemblea extraordinària de Concòrdia, ahir.

tracking