plans

Mobilitat vol reduir 59.000 desplaçaments de vehicles al dia

L’objectiu requereix traspassar uns 73.700 viatges al transport públic en deu anys

Un autobús al centre d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estratègia Nacional de Mobilitat realitzada el 2021 que integra també els objectius de l’Estratègia Nacional d’Energia i Canvi Climàtic (2020) té com a fita reduir, en un període de 10 anys, uns 59.000 desplaçaments de vehicles al dia, traspassant uns 73.700 viatges del cotxe a altres models més sostenibles. Així consta en l’estudi per a la viabilitat de la utilització del transport segregat que va realitzar el ministeri de Presidència, Economia i Empresa a finals del 2021, aleshores liderat per Jordi Gallardo, i ara sol·licitat pel grup parlamentari de Concòrdia. El document, que proposa connexions a través del transport per cable i d’un tramvia, estipula que per aconseguir els objectius marcats “caldria incrementar a més del doble la quota del transport col·lectiu que actualment és del 9% sobre la mobilitat de tot el país i disposar, en global, d’una xarxa de transport col·lectiu capaç de transportar entre 70.000 i 90.000 viatgers al dia”.

El Govern, de fet, ja va reiterar fa unes setmanes que la voluntat de buscar una alternativa al tomb del transport segregat segueix sobre la taula i que es realitzarà un nou estudi a final d’any. En tot cas, segons el que es va elaborar encara no fa dos anys, és “imprescindible transformar de forma important el servei de l’ús del transport públic actual per poder assolir quotes de mobilitat en transport col·lectiu que arribin a entre el 20% (escenari objectiu moderat) i el 25%(escenari objectiu intensiu). De fet, es deixa ben clar que a partir de les simulacions fetes, “s’obté que encara que es millorés significativament l’oferta del transport públic actual amb autobús, aquesta xarxa no seria capaç de captar la demanda necessària per assolir els objectius del país”.

OBJECTIUS

-Reduir el trànsit

L’objectiu és reduir en 10 anys uns 59.000 desplaçaments en vehicle privat al dia, fet que vol dir passar uns 73.700 viatges en cotxe al transport públic.

-Transport públic

Es calcula que fa dos anys la quota del transport col·lectiu era del 9% i l’informe afirmava que calia incrementar a més del doble la xifra.

-El bus és insuficient

Segons l’estudi, la xarxa d’autobús no és suficient per captar la demanda necessària per assolir els objectius encara que se’n millori l’oferta.

tracking