Habitatge, aigua, electricitat, gas i combustibles enfilen l'IPC al 5,6% a l'agost

Els grups transport i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles són la principal causa de l’encariment dels preus

Detall del comptador del carburant.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’IPC avançat del mes d’agost s’enfila fins al 5,6% i en cas de confirmar-se trencaria la tendència a la baixa que s’estava donant des de principi d’any. Segons l’informe publicat per Estadística, la xifra de l’agost representa un augment d’un punt i dues dècimes respecte al mes de juliol, quan l’IPC se situava en el 4,4%.

L’anàlisi també explica que aquest augment trobaria la seva causa en l’encariment dels preus dels grups Transport i Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles. La xifra supera les previsions del Govern, que al juliol elaborava un pressupost basat en un tancament de la inflació del 2023 en el 4,2%

Eduard Jordi, president del Col·legi d’Economistes, i Antoni Bisbal, membre de la junta del col·legi, coincideixen a afirmar que no és una dada positiva per la pèrdua de poder adquisitiu que significa i especialment si la comparem amb França, on l’IPC se situa en el 4,8%, i Espanya, on l’índex està en el 2,6%, apujant-se en cinc i tres dècimes, respectivament.

Per Jordi, un dels problemes fonamentals és que no s’acaba de controlar la inflació subjacent. Bisbal va afegir que “no estem encara en un moment crític” i va recordar que els països del nord d’Europa tenen inflacions més elevades: “Estònia i Lituània ronden el 10% i el 12%, i a Alema­nya l’IPC és de prop del 6%.” Tot i així, va alertar que “sembla que l’activitat econòmica comenci a aturar-se tot i la pujada dels tipus d’interès, i això podria ser problemàtic de cara al desembre”.

tracking