actuació d'urgència

“És desesperant viure d'un lloc a un altre”

Els veïns dels edificis número 28 i 30 de l’avinguda Santa Coloma van desallotjar ahir les vivendes per l’eixamplament de les esquerdes

Dos veïns sortint de l'edifici amb les pertinences.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“És desesperant viure així, d’un lloc a un altre. Mai puc estar tranquil·la a casa meva.” Ana Tavares és veïna del primer tercera de l’edifici número 28 situat a l’avinguda Santa Coloma d’Andorra la Vella. Ahir a les 15 hores era la data límit que el comú de la capital els havia donat per desallotjar les vivendes, tant les del número 28, que inclou un bloc de pisos i un taller mecànic, com les del número 30, on hi ha l’hotel Bellpí. Les esquerdes i els moviments que el veïnatge pateix des del maig del 2022 només han augmentat i les autoritats han decidit que estaran a fora com a mínim tres mesos. Al març ja van desallotjar els edificis durant quinze dies, mentre rehabilitaven els fonaments.

L’Ana fa dues nits que es va aixecar d’un ensurt per un fort tremolor de les parets de la seva vivenda. L’endemà al matí va veure que l’esquerda que passa pel rebedor s’havia eixamplat. “No entenc per què hi ha tanta pressa ara per desallotjar-nos, perquè porten així més d’un any”, va explicar ahir al Diari. En efecte, els veïns no han tingut ni 48 hores per agafar els seus objectes personals per marxar de casa durant tres mesos. L’altre cop tampoc els van avisar amb gaire marge de maniobra. Tot i que el comú els ha avisat que estaran fora durant com a mínim tres mesos –el primer mes seran reallotjats en un hotel i després passaran a un aparhotel–, la veïna del primer tercera manté l’esperança de tornar aviat i espera que quan torni sigui per no haver de marxar més. El seu voltant, però, no es mostra tan positiu. Els amics i la parella l’han avisat que segurament no seran només tres mesos els que haurà de ser fora de casa.

L’Hugo, el veí del segon primera del número 28, coincideix amb els coneguts de l’Ana i creu que tot plegat s’allargarà més de tres mesos. Ara bé, de moment no es planteja buscar un altre pis on viure. “Els preus del lloguer són molt cars i no sé si trobaria un altre lloc on poder viure a un preu assequible”, va manifestar. Fa 20 anys que l’Hugo viu al número 28 de l’avinguda Santa Coloma, amb la dona i les dues filles, i el preu que paguen mensualment no es pot comparar amb el dels darrers anys. L’Ana opina el mateix. Viu al bloc des del 1999, sola, i lamenta que el seu sou no li arriba per pagar el que demanen per altres pisos.

La setmana que ve el comú engegarà un estudi d’anàlisi del subsol per determinar quina és la naturalesa del terreny sobre el qual van construir-se els edificis. Aquests treballs es calcula que s’allargaran un mes i mig. La segona setmana de setembre la corporació encarregarà treballs de consolidació i reforç dels fonaments de tots dos immobles. Pel que fa al propietari del número 28, Josep Palmitjavila, segueix culpant el comú i l’obra del davant: “El comú té part de culpa perquè va autoritzar aquestes obres sense assegurar-se que la carretera estigués bé i ho haurà d’assumir tard o d’hora.”

ELS VEÏNS SERAN REALLOTJATS PRIMER EN UN HOTEL I DESPRÉS EN APARHOTEL

Els veïns de l’edifici número 28 seran reallotjats durant el primer mes a l’hotel Cérvol i l’hotel Màgic, ambdós a Andorra la Vella. Els dos mesos restants viuran en un aparthotel que també estarà situat al centre, a Andorra la Vella o a Escaldes-Engordany. El comú assumirà les despeses dels tres mesos que les famílies passaran fora de casa. Pel que fa als inquilins de l’hotel Bellpí, seran reubicats durant un mes a l’hotel Cérvol, amb les despeses cobertes pel comú. Un cop passi aquest mes i aquests tres mesos, el comú entén que la propietat haurà fet les accions pertinents per garantir l’habitabilitat dels edificis perquè els ocupants hi puguin tornar a viure. No tots els veïns han accedit a viure en aquestes condicions durant tres mesos. Un dels veïns del número 28 marxa a viure a Galícia amb la família fins que pugui tornar a casa. En tot cas, cap dels veïns haurà de pagar el lloguer al propietari durant el temps que no hi visquin. Els dos edificis desallotjats inclouen un taller mecànic i un hotel. Els treballadors del taller seran reubicats en un altre del mateix propietari, però els de l’hotel no treballaran durant aquest temps. Ambdós negocis demanaran ser indemnitzats.

Ana Tavares, veïna del primer tercera de l'edifici número 28.

tracking