actuació d'urgència

La propietat culpa les obres i el comú de l'estat dels blocs

L’arrendador del número 28 assegura que les esquerdes van sortir en iniciar-se els treballs a la parcel·la de l’antic aparcament Giberga

Veïns de l'edifici número 28 emportant-se un matalàs.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El detonant de les esquerdes i moviments que han provocat el desallotjament dels edificis situats als números 28 i 30 de l’avinguda Santa Coloma d’Andorra la Vella és l’obra que s’està fent al davant, a l’antic aparcament Giberga. Així ho va denunciar ahir el propietari de l’edifici número 28 en un comunicat de premsa. “En primer lloc, desitgem fer palesa la nostra preocupació per la situació, que es troba en evolució des del 22 de maig del 2022, en què es van produir els primers moviments, a partir d’uns treballs efectuats a la parcel·la d’enfront”, comença l’escrit. Més endavant, la propietat explica que ha iniciat accions legals contra la promotora de l’obra per ser la suposada causant de la situació i contra l’administració comunal “per deficient manteniment de les instal·lacions que hauria produït una manca d’estanqueïtat a la xarxa d’aigües residuals del comú i que podria haver col·laborat en la desestabilització del ter­reny”. Les accions estan temporalment suspeses, mentre els actors intenten arribar a un acord que no acabi als tribunals.

El propietari de l’edifici 28 no és l’únic que assenyala l’obra de l’antic aparcament Giberga. “Mai hem tingut esquerdes i quina casualitat que en surten quan comencen les obres del davant”, va expressar ahir al Diari el propietari del número 30, l’hotel Bellpí, i va instar l’asseguradora de l’obra i el comú d’Andorra la Vella a fer-se responsables de la situació. L’hotel allotja 56 persones i totes es reubicaran a l’hotel Cérvol. En total, les afectades són 68 persones. Els veïns també fa temps que culpen l’obra, però els enginyers que hi treballen i el comú no n’aclareixen l’origen.

L’escrit del propietari del número 28 també desmenteix les acusacions de deixadesa i manca de col·laboració que va comunicar el cònsol major de la capital, David Astrié, el dia de l’anunci del desallotjament. Asseguren que la propietat va ser la primera a denunciar l’estat de l’edifici i que van contractar un enginyer pel seu compte, que actualment treballa amb els del comú.

43 HORES PER MARXAR

Avui a les 15 hores els veïns dels edificis número 28 i 30 de l’avinguda Santa Coloma d’Andorra la Vella hauran de tenir empaquetades les seves pertinences per marxar, com a mínim, durant tres mesos. El comú els ha avisat amb menys de 48 hores d’antelació. En total són 68 les persones desallotjades: 12 viuen al número 28 i 56 al número 30, l’hotel Bellpí. “Estic cansada. Mai no puc estar tranquil·la”, va lamentar ahir Ana Tavares, veïna del primer tercera del número 28. El març també va ser desallotjada durant dues setmanes, mentre es duien a terme uns treballs de consolidació dels fonaments de l’edifici que pretenien posar fi al problema. Tavares va anar ahir a comprar una maleta gran per guardar-hi els objectes personals, mentre la parella i el nebot l’ajudaven a treure alguns mobles. El comú d’Andorra la Vella li ha dit que el primer mes els reallotjaran en un hotel del centre i el segon i tercer mes estaran en un aparthotel. “En principi diuen que l’aparthotel serà a Encamp perquè no n’hi ha de disponibles al centre, però hem demanat que no sigui tan lluny”, va dir la veïna, que treballa a la capital i no te cotxe. Tavares va criticar que el desallotjament fos una altra vegada tan ràpid. L’anterior cop també els van avisar amb menys de 48 hores d’antelació. Ara bé, es va mostrar confiada que, un cop torni al cap de tres mesos, estigui tot arreglat i pugui viure-hi amb tranquil·litat. El cònsol major de la capital, David Astrié, va comunicar dimecres al vespre, quan es va anunciar el desallotjament, que s’allargaria com a mínim tres mesos, fins que els edificis estiguin rehabilitats. Com a últim recurs, Astrié no va descartar declarar l’estat de ruïna dels immobles, fet que obligaria a enderrocar-los. L’Hugo, el veí del segon primera, viu al seu pis des de fa 20 anys i va afegir que és “molt cansat haver d’estar així contínuament”. La parella i ell tenen dues filles, una de nou anys i una altra de quinze, i va dir que tampoc és fàcil per a elles. Els veïns del número 28, però, no són els únics afectats per les esquerdes i el desallotjament que se n’ha derivat. El taller Euromanter Casa Pneumàtic, situat al mateix número, també ha de tancar. El responsable va explicar ahir al Diari que la intenció és reubicar els treballadors a l’altre negoci que tenen a l’avinguda Tarragona, però igualment parlaran amb el propietari per demanar responsabilitats. Així mateix, va lamentar el poc marge que han tingut per traslladar tot el material del taller en menys de dos dies. Pel que fa a l’hotel Bellpí, tant el propietari com les persones allotjades seran reubicats a l’hotel Cérvol el primer mes. El responsable va denunciar que el personal no treballarà durant tres mesos i se li haurà de pagar la nòmina igualment. Per tant, demanarà ser indemnitzat.

tracking