unió europea

L'acord d'associació topa amb la por del regulador europeu

El Grup d’Autoritats Europees de Supervisió envia una carta a Brussel·les alertant dels perills de signar l’acord amb Andorra

Xavier Espot i Maros Sefcovic en una roda de premsa a Brussel·les.COMISSIÓ EUROPEA / LUKASZ KOBUS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La negociació per a l’acord d’associació amb la Unió Europea s’ha posat en el punt de mira després que els principals supervisors financers europeus hagin enviat una carta a Brussel·les alertant del perill de tancar l’entesa amb Andorra, Mònaco i San Marino. El document, signat pel president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA), José Manuel Campa, conjuntament amb els presidents de l’Autoritat Europea d’Assegurances i Pensions de Jubilació (Eiopa) i l’Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) –que conformen el Grup d’Autoritats Europees de Supervisió–, adverteix dels riscos d’estrènyer vincles amb els tres petits països que “històricament han mantingut regulacions financeres menys rigoroses”. Així, segons publica Politico, consideren que el trio de països “pot ser propens al blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites”, fet que podria provocar que les empreses vulguin aprofitar-se “d’estàndards financers més lleugers” i crear “riscos significatius per als consumidors”.

El Govern, que no tenia constància de la carta malgrat que data del 22 de juny, no va tardar a reaccionar i va admetre ahir que el document enviat pels tres reguladors “no és un tema menor”. Per això, des de l’executiu van anunciar que en una trobada prevista per a la setmana que ve amb la Comissió Europea es preguntarà quin és el seu posicionament i, paral·lelament, demanaran una reunió amb els tres supervisors, ja que consideren que els arguments que fan servir no corresponen a la realitat del país. “Andorra no mereix que es posi en entredit la seva reputació”, van afirmar fonts del Govern. En aquest sentit, van deixar clar que el país “ha fet els deures” i que segueix la normativa europea en la matèria, de manera que els dubtes plantejats no es corresponen amb la realitat del país.

Les fonts governamentals van admetre que “segurament el passat del país pesa i només el temps el podrà diluir”, però també van recordar la feina feta des del Principat en matèria financera, amb l’acord monetari o l’adhesió a l’FMI, entre d’altres qüestions. En aquesta línia, des de l’executiu es va subratllar que “no ens poden demanar una regulació més exigent perquè no existeix”. “Nosaltres ja complim amb la normativa europea i no ens poden imposar mesures més dures que les que tenen als seus estats membres”, van afegir.

En aquest sentit, les fonts van exposar que “segurament la situació d’algun dels altres països implicats es dilueix cap als altres, però Andorra no es mereix estar afectada”. Les fonts feien referència, malgrat que no explícitament, a Mònaco, que està en el punt de mira per haver rebut una mala avaluació del Moneyval sobre la seva capacitat de lluita contra els delictes financers.

Les fonts van remarcar la importància de “reconduir” l’opinió dels tres reguladors, ja que un dels objectius de l’acord és que l’AFA, el supervisor nacional, pugui treballar directament amb els homòlegs europeus. “Aquest és el model més habitual i amb el qual ens sentiríem bé”, van apuntar les fonts governamentals. En cas de no convèncer els reguladors europeus i que la Comissió Europea proposés una alternativa per supervisar la plaça financera del país, com ara que ho fes Espanya o França, des de l’executiu van apuntar que “no és l’opció que més ens agradaria però la valoraríem”.

LA UE JA VA RECOMANAR QUE ESPANYA O FRANÇA SUPERVISESSIN LA PLAÇA FINANCERA

La Unió Europea va enviar un document a mitjan desembre passat que estipulava els principals paràmetres que haurà de complir el sistema financer amb l’acord d’associació. Entre altres qüestions, els responsables europeus de la negociació recomanaven al Principat a través d’aquest non-paper que es reproduís el model que té Mònaco amb França per tal de “facilitar el control”. En el cas andorrà, afegien, el garant podria ser el Banc de França o el d’Espanya. Això facilitaria, al parer de la UE, que Andorra complís l’obligació de tenir els mateixos mecanismes de control que la resta de països de la Unió, un altre requisit per a l’acord, segons s’indica en el document. El text insistia que l’acord requerirà “revisions sòlides” i “descripcions detallades” del sistema financer abans i després d’aplicar-lo. Ara, els tres reguladors europeus han enviat una carta alertant dels perills que, segons ells, suposaria estrènyer vincles amb els tres petits estats. Amb tot, des de l’executiu es considera que el posicionament dels supervisors no afectarà el calendari marcat per tancar l’acord.

tracking