Unió Europea

Reguladors financers europeus alerten de l'acord d'associació

Els principals reguladors assenyalen que una relació més profunda amb Andorra, San Marino i Mònaco podria obrir la porta del darrere a la il·legalitat amb els diners

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d'Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions per l'acord d'associació amb la UE s'han trobat amb un obstacle relativament inesperat després del 'non-paper’ de fa uns mesos de Brusel·les. Els principals reguladors d'Europa assenyalen que una relació més profunda amb Andorra, San Marino i Mònaco podria obrir la porta del darrere a la il·legalitat amb els diners i facilitar que les empreses financeres s'aprofitin d'avantatges fiscals i tinguin la temptació de blanquejar diners.

Els presidents de tres reguladors de la UE, que controlen els bancs, els mercats financers i els mercats europeus dels sectors d'assegurances i pensions, adverteixen que els tres països “històricament han mantingut regulacions financeres menys rigoroses” i un acord “pot ser propens al blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites”.

En la seva carta traslladada a la Comissió que publica 'Politico', s'afirma que les empreses podrien tenir la temptació d'establir-se als tres microestats en un intent deliberat de beneficiar-se d'estàndards financers més lleugers, que crearien "riscos significatius per a consumidors” si venen les seves mercaderies a tot el mercat únic.

Fonts del Govern han indicat que es reuniran amb la comissió europea per una banda i amb els reguladors, per l’altra, per tal de d’explicar la situació del sistema financer del país, ja que consideren que «Andorra no mereix que es posi en entredit la seva reputació». En aquest sentit, han deixat clar que el país «ha fet els deures» i segueix la normativa europea en la matèria, de manera que els dubtes plantejats no es corresponen amb la realitatdelpaís.

tracking