Habitatge

Els cònsols demanen agilitat en el registre dels lloguers

L’eina informàtica està a punt des del final de la legislatura passada, però els comuns es neguen a usar-la per la seva complexitat

Habitatges a Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El registre de contractes de lloguer és una eina de treball prevista a la Llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge que té com a objectiu crear una base de dades del mercat immobiliari al país per tal de poder dur a terme polítiques concretes sobre l’habitatge. L’eina ja està operativa i es va posar a disposició dels comuns a finals de la legislatura passada, segons va indicar el ministre aleshores encarregat de la cartera d’Habitatge, Víctor Filloy. Fins ara, però, encara no ha entrat en funcionament, perquè primer cal l’activació comunal, ja que seran aquests organismes els que l’hauran de nodrir de dades cada vegada que un ciutadà vulgui donar-se d’alta al cens. L’argument dels cònsols és que l’eina informàtica és massa farragosa i es demanen massa dades, el que suposa un problema pel servei de tràmits de les corporacions, especialment de les més petites. Consideren que els treballadors perdrien massa temps omplint les dades que es demanen i no podrien donar resposta a les altres necessitats del departament. Per això, els cònsols volen reunir-se de nou amb l’Institut de l’Habitatge, a qui hauran d’enviar directament les dades recollides, per tal de fer una contraproposta que no requereixi tantes dades i, per tant, el procés sigui més àgil.

“El procediment que ens va presentar l’Institut de l’Habitatge trobàvem que era una mica farragós. Absorbia molts recursos del servei de tràmits. Ens feia por que pogués entorpir la tramitació que fan els ciutadans d’altres temes”, va comentar el cònsol major de Canillo, Francesc Camp. El mandatari canillenc va parlar en representació de les altres corporacions, ja que davant de les desavinences es van designar tres cònsols per portar la matèria d’habitatge: Camp, la cònsol major escaldenca, Rosa Gili i el cònsol menor d’Encamp, Jean Michel Rascagnères. Cal recordar que, a més, Conxita Marsol, l’actual ministra d’Habitatge era en aquell moment cònsol de la capital i també s’hi va mostrar en contra. Com a ministra, però, no ha fet encara referència a la qüestió. “Farem una proposta per agilitzar el tràmit a l’Institut de l’Habitatge de cara al mes de setembre”, va indicar Camp, sense donar encara detalls de quina és la seva idea. “L’hem de consensuar amb tots els comuns perquè cada comú no té dimensionat igual el servei de tràmits, i hem de veure que sigui una proposta amb què tots els comuns estiguem d’acord, i a partir d’aquí transmetre-la a l’Institut de l’Habitatge”, va indicar el mandatari de Canillo. En aquest sentit, va reiterar que el problema és que “ens demanaven registrar moltes dades dels contractes, i hem de veure si pot ser que puguem fer el mateix tipus de feina que ens demanen, però potser amb una mica menys de dades i amb el procés més àgil que com es va plantejar”.

La finalitat del registre és disposar dels indicadors sobre la situació real del mercat a través dels contractes per obtenir una imatge real i fidedigna de quina és la tipologia dels habitatges, la mida, si tenen o no plaça de pàrquing o quin és el preu que es paga per metre quadrat, entre altres qüestions. L’objectiu és que amb tota aquesta informació, que hauria de treballar l’Institut de l’Habitatge, es pugui tirar endavant polítiques en matèria d’habitatge.

Alguns comuns, però, consideren que no és necessari el registre per fer aquesta feina. El fet, a més, que hi hagi eleccions comunals al desembre també dificulta la implementació de la nova eina, que probablement seguirà aturada, com a mínim, fins a principis de l’any vinent.

tracking