balanç dels últims tres anys

La policia ha efectuat 170 detencions per violència de gènere des del 2020

El primer semestre d’enguany s’han arrestat 16 homes i la meitat tenia entre 30 i 40 anys

Manifestació en contra de la violència de gènere.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia ha detingut 170 homes per violència de gènere des del 2020. Així s’extreu de les dades facilitades pel cos de l’ordre, en les quals es detalla que en el primer semestre de l’any (de gener al juny inclòs), s’han dut a terme fins a 16 arrestos. La meitat d’aquests són homes amb edats compreses entre els 30 i els 40 anys. La majoria, fins a una dotzena, són residents, mentre que els quatre restants no.

La xifra és força inferior a la de l’any passat en el mateix període de temps. De fet, representa menys de la meitat, ja que en els primers sis mesos del 2022 les detencions es van enfilar fins a les 35. La xifra anual total va ser de 57 arrestos.

En els primers sis mesos de l’any precedent, el 2021, la dada va ser més similar a la d’enguany i es van registrar 19 detencions.

La xifra total de l’any també va ser inferior a la del 2022, amb fins a 42 detencions. Pel que fa a la dada d’ara fa tres anys, en total la policia va efectuar 55 detencions. En aquest cas, el cos no disposa de la xifra desglossada per mesos per fer una comparativa amb el primer semestre, ja que era el primer cop que es va començar a registrar la violència de gènere com un delicte separat de la violència domèstica. I, de fet, ho va començar a fer la policia per decisió pròpia, malgrat que el Codi Penal encara no tipificava la violència de gènere. No va ser fins a l’any passat, amb la Llei d’Igualtat, que es va diferenciar la violència de gènere de la domèstica.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE COM A DELICTE

Un any i gairebé cinc mesos. Aquest és el temps que fa que el delicte de violència de gènere està tipificat al Codi Penal. La modificació es va fer a través de la Llei d’Igualtat, que es va aprovar el 31 de març de l’any passat, després de les reiterades demandes de les associacions feministes. És a partir d’aquest moment que la policia pot diferenciar oficialment les detencions entre la violència de gènere i la domèstica. Prèviament a aquest moment, tot s’agrupava sota el mateix paraigua. Malgrat això, la policia, per iniciativa pròpia, va separar les dades estadístiques des del 2020.

tracking