RELLEU AL CAPDAVANT DEL SAAS

Cosan diu que el pressupost limita contractar sanitaris

La futura directora general del SAAS adverteix que no sap fins a quin punt podrà actuar en determinats àmbits

Meritxell Cosan ha estat cap del servei de Ginecologia de l'hospital durant tres anys.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manca de personal sanitari i la seva gestió és per a Meritxell Cosan el principal repte de la seva nova etapa com a directora general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). El pròxim 1 de setembre, la ginecòloga prendrà el relleu de Josep Maria Piqué com a màxima responsable de la parapública. Piqué ha estat director general durant prop de vuit anys, des del 2016, i ha deixat un escenari sanitari marcat per la saturació de serveis, com el d’urgències, o la falta de professionals. Sobre aquest darrer aspecte, Cosan va assegurar ahir al Diari que intentarà treballar en una solució, però va lamentar que “per molta prioritat que sigui per a mi, els pressupostos del SAAS per a l’exercici 2024 estan encarats i no puc fer gaire cosa”. En efecte, va assegurar que aquesta era una de les qüestions que més respecte li generava a l’hora d’acceptar el càrrec com a directora general. “No sé fins a on podré maniobrar en depèn quins aspectes. Són decisions complicades i que s’han de prendre de manera conjunta”, va apuntar la ginecòloga. L’any passat es van aprovar un milió d’euros per a reforçar la plantilla del SAAS amb una trentena de noves contractacions, però no ha estat suficient.

Més dades sanitàries

Cosan ha estat durant tres anys presidenta del Col·legi de Metges i cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Nostra Senyora Meritxell. En la seva faceta més pública com a presidenta del Col·legi, s’ha mostrat favorable en diverses ocasions a potenciar la recollida de més dades sanitàries, i, ara, com a futura directora general del SAAS, ho destaca com a una altra de les seves prioritats. En altres ocasions, Cosan també s’ha posicionat a implementar el tercer pagador generalitzat i a ampliar l’horari de les permanències mèdiques, per exemple, però de moment la ginecòloga no s’ha pronunciat al respecte. Cosan va reivindicar al Diari que el seu contracte amb la parapública comença el setembre i encara està centrada en la seva consulta. “Un cop aterri al SAAS i conegui quins projectes hi ha sobre la taula, podré ser més precisa quant a futurs canvis”, va dir.

El que sí que ha deixat clar en tot moment Cosan és que la direcció general del SAAS és incompatible amb la presidència del Col·legi de Metges i la seva tasca com a cap de Ginecologia i Obstetrícia. Així, va afirmar que aviat presentarà la dimissió. En el cas del servei de Ginecologia, s’obrirà una convocatòria interna per designar la persona que substituirà Cosan i, pel que fa al Col·legi, el més probable és que es convoquin eleccions per renovar la junta directiva. Cosan es va reunir ahir amb els membres del Col·legi per tractar-ho.

Els vuit anys de Piqué

El 31 d’agost finalitzarà la relació laboral de Josep Maria Piqué amb el SAAS i deixarà pas a la nova directora general, segons va oficialitzar dimecres el Govern a través d’un comunicat. Piqué va entrar a la parapública el 2016, després que l’anterior director general, Lluís Burgués, fos destituït pel llavors ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. En el comunicat, l’executiu agraeix la tasca desenvolupada per Piqué, sobretot la gestió sanitària duta a terme durant la pandèmia. En efecte, malgrat que Piqué ha deixat un escenari marcat per la congestió de les urgències, la manca de sanitaris o els múltiples problemes amb les consultes telemàtiques, també ha estat aplaudit per diversos aspectes. A banda de la seva actuació durant la pandèmia, ha encapçalat, per exemple, una reforma sanitària que ha destacat per engegar un programa per prevenir malalties cròniques o per incorporar el servei d’anatomia patològica.

La posició de Piqué sobre la millora de les condicions laborals dels sanitaris, un altre tema clau dels darrers anys, també ha estat contundent. “Volem millorar les condicions laborals i si es pot guanyar una mica més no hi estarem en contra”, explicava en una entrevista publicada al Diari l’octubre de 2019. Però afegia: “No perquè fa deu anys que estic aquí ja em toca una miqueta més, no, en això no estarem mai d’acord”.

CLAUS

1 31 d’agost: la fi de Josep Maria Piqué al SAAS

Després de vuit anys com a director general del SAAS, el 31 d’agost finalitza la relació de Piqué amb la parapública.

2 1 de setembre: Meritxell Cosan entra al SAAS

La fins ara cap del servei de Ginecologia de l’hospital, Meritxell Cosan, pren el relleu de Piqué a partir del setembre.

3 Començar amb presupostos ja “encarats”

Cosan lamenta que no sap fins a on podrà “maniobrar”, donat que els pressupostos de 2024 han estat encarats abans del seu nomenament.

tracking