l'adquisició es va fer a través d'un acord extrajudicial

L'Hotel Pol és l'opció prioritària per acollir el campus universitari

La corporació treballa perquè, un cop es faci efectiva la compra de la part de l’edifici que és del Govern, es tregui un concurs per a la concessió

L'edifici de l'antic Hotel Pol, al centre de la parròquia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reivindicada residència universitària a Sant Julià podria ser una realitat en un període relativament curt de temps. La voluntat del comú de Sant Julià és que l’equipament s’instal·li a l’antic Hotel Pol i donar resposta així a una de les qüestions que l’equip comunal lauredià considera necessari per a la parròquia. Per això treballa en el plec de bases per tramitar el concurs per a la concessió. En cas que no hi hagués ningú interessat o que l’adquisició de la totalitat de l’edifici es retardés més del previst, es buscaria una nova alternativa a l’espai.

El cèntric establiment hoteler, que està tancat des de fa anys, va passar a ser de propietat compartida entre el comú i el Govern fa unes setmanes, gràcies a un acord extrajudicial que posava fi al litigi entre la família Cachafeiro i les dues institucions, després de l’esllavissada que fa quatre anys hi va haver sobre el terreny de la Portalada i la CG-1. En aquell moment, però, ja es va avançar que la cotitularitat duraria poc, perquè les dues parts -Govern i comú- estan d’acord que la corporació laurediana (que ostenta un 40% en el repartiment) adquireixi la seva part a l’executiu. La transacció, que necessita el tràmit del Consell General, costarà al comú prop de tres milions.

Un cop els consellers generals aprovin la venda de l’hotel, qüestió que es durà a terme si res no canvia al setembre, la voluntat del comú és preparar el plec de bases per treure el concurs de la concessió tan bon punt s’oficialitzi la compra. L’empresa guanyadora serà la que s’haurà d’ocupar d’adequar l’edifici i tirar endavant el projecte universitari. L’espai compta amb set plantes i uns 4.000 metres quadrats. L’empresa guanyadora explotaria la residència universitària i es faria càrrec del cost de les obres, que respondrien també en concepte d’un lloguer anticipat. El termini de la concessió, els cànons, el preu i la resta de condicions s’hauran de determinar a través del plec de bases i segons les ofertes rebudes. Acabat el període de concessió, l’edifici seguirà sent propietat del comú.

Inicialment, el cònsol major de la parròquia, Josep Majoral, va plantejar l’opció de destinar l’edifici a la residència universitària, però també va considerar que seria una bona alternativa adequar l’equipament per a pisos, tenint en compte la necessitat actual del país. Cap de les dues opcions va agradar a la minoria comunal, que considera que l’ús que se’n faci s’ha de decidir després de les eleccions del desembre. Dit d’una altra manera, Desperta Laurèdia considera que ha de ser la propera majoria comunal la que decideixi a què destinar l’equipament.

Cal recordar que l’adquisició de part de l’Hotel Pol per part dels Cachafeiro compensava part de la factura econòmica que va provocar l’esllavissada a les arques públiques. En concret, la corporació xifrava en uns 4,5 milions els perjudicis ocasionats pel succés. La caiguda del talús va soterrar la deixalleria i des de llavors el comú abona un lloguer pels magatzems que van passar a fer aquesta funció. L’acord extrajudicial ha permès rescabalar el perjudici ocasionat amb un terreny urbanitzable de 17.000 metres quadrats, valorat en 2,5 milions i el 40% de l’Hotel Pol.

PROJECTE

1 La corporació reivindica la residència

El comú de Sant Julià ha defensat sempre la necessitat de tenir una residència universitària a la parròquia i així ho portava en el seu programa electoral.

2 Adquirir la totalitat de l’hotel Pol

La corporació vol comprar la part de l’Hotel Pol que ara és de l’executiu. Per això, primer cal l’aval del Consell General. La venda costarà uns tres milions.

3 Plec de bases per a la concessió

La voluntat és treure la concessió a concurs tan bon punt la compra es faci efectiva. L’empresa guanyadora es faria càrrec de les obres de l’edifici.

4 Sense el suport de la minoria comunal

La minoria del comú considera que la decisió sobre l’ús de l’Hotel Pol s’ha de deixar per al pròxim mandat, tenint en compte que al desembre hi ha eleccions.

tracking