pressupost 2024

Govern descarta agafar els possibles beneficis de FEDA

L’increment de tarifes i l’estabilització dels costos de compra han permès a l’empresa assentar-se i l’executiu no preveu una nova transferència l’any vinent

La central de FEDA, a Encamp.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment del preu de l’energia provocat pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna va afectar amb força els comptes de FEDA l’exercici passat. L’increment de despesa per a la compra d’energia va obligar el Govern a apujar lleugerament els preus de la llum i a injectar quinze milions d’euros per capitalitzar la parapública. Les accions van frenar el cop de la crisi energètica que vivia tot Europa amb un augment de la factura de la llum d’entre el 8 i el 9%. Malgrat tot, la parapública va tancar el 2022 amb un resultat negatiu de 19,6 milions d’euros. Uns mesos després, FEDA s’ha recuperat del cop i l’executiu no preveu cap altra transferència de capital per a l’empresa elèctrica per al pressupost de l’any vinent. Així ho va indicar el ministre de Finances, Ramon Lladós, que va detallar que “es van apujar les tarifes i el preu de l’energia ha baixat, i ara FEDA està en equilibri”. Per això, l’executiu “no preveu que a final d’any s’hagi de tornar a recapitalitzar FEDA”.

El que tampoc es preveu, però, és agafar els dividends de l’empresa pública en cas de tenir beneficis per a l’elaboració del pressupost del 2024, a diferència del que s’ha fet en anys anteriors. Encara es desconeix si la situació de la parapública ha millorat prou per generar beneficis, però, en tot cas, des de l’executiu s’entén que és un any delicat per l’empresa elèctrica.

“El punt positiu va ser que FEDA tenia contractes per a la compra d’energia a llarg termini que no en van quedar afectats, però no tots. Per a la resta, com que la nostra sobirania energètica és molt limitada, vam haver de patir aquest increment de preus”, va recordar el ministre. En aquesta línia, va argumentar que tot plegat va fer que “a FEDA se li buidés la guardiola” i es va haver de recapitalitzar l’empresa “per tapar aquest forat”.

El 100% d'Andorra Telecom

Els pressupostos de l’any que ve sí que mantenen l’ingrés del 100% dels beneficis d’Andorra Telecom. En aquest sentit, el Govern estima que la quantitat anirà als voltants dels 25 milions, una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. El resultat és causa de “dos efectes contraposats”, segons va indicar el responsable de la cartera de Finances. “Per una banda, Andorra Telecom va abaixar lleugerament les tarifes a començament d’any, però no s’han perdut ingressos perquè, per l’altra, ha pujat l’activitat econòmica, s’han contractat més línies, ha arribat més gent, hi ha més activitat econòmica i una cosa s’ha vist compensada amb l’altra”, va explicar Lladós.

En aquest aspecte, el ministre va defensar que els beneficis es traspassin íntegrament a les arques de l’Estat. “El benefici que ha generat aquests darrers anys ja ha anat de manera íntegra al pressupost. Al final, s’ha d’entendre així perquè es tracta d’una empresa 100% pública”, va argumentar. La qüestió, però, sempre genera polèmica entre els grups de l’oposició, que acusen el Govern de “maquillar” els números de l’Estat.

El responsable ministerial va apuntar que “no ens hem d’oblidar que tota l’acció de Govern implica diversificar i fer créixer l’economia d’una manera sostenible. Això és fàcil de dir, però és molt difícil de fer”. Així, va afegir que “els fruits es veuen en la composició dels ingressos de l’Estat, que van canviant, i ens fem més robustos”.

ENDREÇAR EL FUTUR DE LES PENSIONS

El ministre Lladós no es posiciona sobre quina ha de ser la solució per al futur de les pensions però sí que deixa clar que si finalment s’aposta perquè la branca de salut es financi a través d’una transferència del Govern: “S’ha de garantir d’on sortiran aquests diners”. “És veritat que és una situació que s’ha d’endreçar, perquè el temps no t’ajuda a resoldre el problema”, va dir. I va afegir que “tot el que sigui incrementar els compromisos de l’Estat de finançament, ha d’anar lligat a veure amb quins ingressos es farà”.

PRESSUPOST

Sense injecció a FEDA

El Govern no tornarà a injectar diners a FEDA, com sí que va fer l’any passat. L’increment de les tarifes i l’estabilització dels preus de l’energia han permès a FEDA recuperar-se.

Beneficis de telefonia

L’executiu utilitzarà, un any més, tots els beneficis d’Andorra Telecom per als ingressos de l’Estat. S’estima que la parapública tancarà l’exercici amb un resultat positiu d’uns 25 milions, que aniran íntegrament a les arques de l’Estat. El ministre ho defensa en recordar que es tracta d’una empresa 100% pública.

tracking