eleccions al desembre

Els liberals donen per trencat el pacte amb DA a Ordino

El partit es reunirà al setembre per definir l’estratègia per a les comunals, però el conflicte amb els taronges a les generals segueix present

La cònsol menor liberal, Eva Choy, amb el cònsol major, Josep Àngel Mortés i altres membres del comú.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits ja fa dies que s’han començat a mobilitzar per preparar el terreny per a les eleccions comunals del desembre. Si bé els primers passos encara són embrionaris perquè molta gent està de vacances, en poques setmanes s’entrarà al setembre i la maquinària començarà a activar-se de nou. Una de les parròquies amb més incògnites serà Ordino, ja que és l’única en què el cònsol actual, Josep Àngel Mortés, ja no pot repetir. A més, actualment, l’equip comunal està format per la coalició DA-L’A -i també SDP- però les dues formacions semblen destinades a no reeditar l’acord després del conflicte de les eleccions generals. De fet, va ser precisament el comitè liberal ordinenc el més dolgut amb la decisió de DA, ja que el fet que els taronges optessin per fer subsídinca a Sandra Codina i no ministra, com inicialment s’esperava, va impossibilitar que el liberal Marc Galabert, suplent a la llista parroquial conjunta, pogués entrar al Consell General. La decisió va sentar com una gerra d’aigua freda als liberals. Malgrat que diverses fonts del partit consultades afirmen que els resultats de les eleccions generals ja s’han acceptat, també indiquen que veuen molt difícil que es pugui repetir de nou una llista conjunta.

“A Ordino segur que no”, asseguren les fonts que recorden que “el que ha passat no ha agradat a molta gent i està present”. “Una llista amb DA a Ordino té poques possibilitats. Tot i que en el passat es va fer, ara, tenint en compte el que va passar, veig molt poc probable que sigui així”, van remarcar les fonts. Per alguns la negativa va més enllà d’Ordino i passa, de fet, per totes les parròquies. La idea d’alguns dels militants és reformar el partit, amb cares noves i un rumb clar i en solitari. En aquesta línia, avancen que alguns comitès locals ja s’han començat a mobilitzar per poder fer llista en algunes parròquies. I, de moment, afegeixen,“tot indica que anirem sols”. “Ara per ara dubto que les llistes es facin amb coalicions”, deixaven clar també en el mateix sentit altres fonts de la formació.

D’aquesta manera, des del partit apunten que els ordinencs són els que més s’estan movent, però també a Andorra la Vella es vol intentar reunir els noms necessaris de cara al desembre. Per a la resta de parròquies encara és d’hora, però s’intentarà ser a les màximes possibles amb la voluntat que el partit de Gallardo mantingui la presència.

En tot cas, el partit té planificat reunir-se al setembre per acabar de definir l’estratègia a seguir en els comicis comunals. El plantejament inicial és acordar un posicionament unànime per a totes les parròquies, tot i tenir clar que cada una és un món. En general, doncs, les directrius podrien ser no pactar amb demòcrates, però no descartar altres unions en parròquies concretes, com podria ser Sant Julià.

LA FORMACIÓ AFIRMA QUE "HI HAURÀ NOVA EXECUTIVA" AL SETEMBRE

El partit, encara presidit per Jordi Gallardo, està pendent de renovar l’executiva. La formació ja havia de renovar els noms al maig, però la inexistència de cap candidatura alternativa va obligar l’executiva actual a mantenir-se en el càrrec fins al mes vinent. Fonts del partit van assegurar que ja hi ha una candidatura alternativa amb la qual s’està treballant i, malgrat que no van voler avançar cap nom, van deixar clar que “aquesta vegada hi haurà nova executiva”. L’objectiu és reunir gent amb experiència, però també cares noves. La decisió de renovar l’executiva es va prendre després que els membres que en formen part actualment posessin el seu càrrec a disposició, a causa dels mals resultats de la formació a les eleccions generals passades. L’actual president, l’exministre Jordi Gallardo, ja va avançar que la seva voluntat era plegar, i el mes de maig va argumentar que la falta d’una candidatura pel relleu es va deure “al poc temps de què han disposat i el resultat de les eleccions”, però va assegurar que “hi ha gent implicada en el projecte i amb ganes de continuar”.

PACTES

Comunals 2019

Liberals i Demòcrates van elaborar llistes conjuntes a Andorra la Vella, Ordino i Encamp per a les eleccions comunals del 2019.

Pacte a les generals

A les eleccions generals d’aquest any, els dos partits van acordar anar junts també a les llistes parroquials d’Andorra la Vella, Ordino i Sant Julià.

Mals resultats

DA va guanyar les eleccions i va evitar que Marc Galabert entrés al Consell General. La decisió va sentar molt malament al partit liberal, sobretot als ordinencs.

tracking