comerç

Espanya retorna més de 2,5 milions pel 'tax free' fins al juliol

La duana de la Farga de Moles valida 69.584 tiquets els primers set mesos de l’any, el que representa prop d’un 5% més que l’any passat en el mateix període

La sol·licitud del retorn de l'IVA es fa a través d'una màquina situada a la duana de la Farga de Moles.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Tributària espanyola ha retornat des de principi d’any fins al juliol 2.585.754,55 euros en concepte d’impost sobre el valor afegit (IVA) a residents al Principat, segons dades facilitades pel ministeri d’Hisenda del país veí. La xifra representa un increment del 12,3% respecte de les dades registrades durant els set primers mesos de l’any passat. L’increment econòmic també es trasllada en un augment dels tiquets validats. La duana de la Farga de Moles ha tramitat 69.584 tiquets fins al 31 de juliol, mentre que l’any passat en el mateix període de temps en va comptabilitzar 66.363, el que suposa un creixement del 4,8%. Cal recordar que perquè les demandes de retorn de l’IVA es facin efectives cal complir amb una sèrie de requisits, entre els quals el de residència al Principat i el d’haver donat de baixa les dades fiscals a Espa­nya en els casos de residències andor­ranes obtingudes recentment.

La majoria de productes que s’han comprat fora del país i pels quals s’ha sol·licitat el tràmit del tax free —al qual els residents tenen dret perquè el Principat no forma part de la Unió Europea— són del sector de l’alimentació. En concret, segons les dades facilitades pel ministeri espanyol, al voltant d’un 88% dels productes són alimentaris. La dada coincideix amb les d’anys anteriors, especialment des que es va instal·lar el supermercat Mercadona a la Seu d’Urgell. Molts ciutadans opten per fer les compres grans a l’altra banda de la frontera perquè amb la devolució de l’IVA els acaba sorgint més econòmic que comprar al país.

La quantitat de diners retornats ha anat en augment especialment des que el 2018 es va eliminar la despesa mínima de 90,15 euros per poder sol·licitar la devolució i es va implementar el DIVA, un sistema digital i automàtic que va facilitar el procés per la reclamació. Només els anys de la pandèmia les xifres van caure per la impossibilitat de moviments, però després van tornar a remuntar.

Així, per exemple, el 2021, any encara amb restriccions a causa de la covid, es van validar 101.475 tiquets de compra, el que va equivaldre a la devolució total de 3,1 milions. De fet, de l’inici a final d’any la xifra ja va anar incrementant, passant de 2.533 DIVAs validats al gener a 10.127 durant el desembre. L’any passat la xifra es va augmentar fins a les 116.048 factures i 4,2 milions d’euros. Des de principi d’any, les xifres ja són superiors a les de l’any passat en el mateix període de temps, el que fa preveure que les dades de final d’any seguiran la tendència a l’alça dels exercicis anteriors.

LA DECLARACIÓ DE L'IGI ÉS OBLIGADA AMB COMPRES A PARTIR DE 300 EUROS

La normativa obliga els residents a declarar l’IGI quan passen mercaderies per la frontera en funció de l’import de la compra i de si es realitza el tax free. Així, doncs, en el cas d’una compra de més de 300 euros i per la qual s’ha sol·licitat el retorn de l’IVA, el resident està obligat a declarar i pagar el percentatge corresponent d’IGI. Si l’usuari no ha sol·licitat el tax free, l’import dels productes ha de ser de 900 euros o superior perquè l’obligació de tributar l’IGI sigui efectiva. La normativa, però, no sempre es compleix, sigui per desconeixement o per estalviar-se el pagament de l’IGI corresponent. Aquest fet ha provocat les queixes reiterades dels comerciants del país, que consideren que el fet que no es pagui l’IGI els perjudica i no els deixa jugar en igualtat de condicions. Per intentar solucionar aquesta casuística, el Govern està treballant ara amb una aplicació que faciliti el pagament de l’impost andorrà als residents que fan compres a l’exterior. L’anunci ha estat vist amb bons ulls per als comerciants, tot i que consideren que no serà suficient. Per això, reclamen a l’executiu que, més enllà de l’aplicació, incrementin els controls a la duana per vigilar que els residents que sol·liciten el tax free després fan la declaració de l’IGI.

tracking