comerç

El Govern prepara una app per facilitar que es pagui l'IGI quan es fa el 'tax free'

Lladós afirma que no és amb afany recaptatori sinó per “justícia” amb els comerços

Un agent de la duana a la frontera andorrana.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són molts els ciutadans que, pel motiu que sigui, decideixen comprar fora d’Andorra i després realitzar el tax free per estalviar-se els impostos dels països veïns. A partir dels 300 euros, però, les mercaderies també s’han de declarar a Andorra i pagar l’IGI corresponent. Per facilitar aquest tràmit, el Govern està treballant en una aplicació amb la voluntat de conscienciar la població i per una qüestió de “justícia” amb els comerços del país.

“Estem treballant perquè aquest tràmit, que ja és obligatori, sigui més fàcil i no calgui desplaçar-se a les dependències de la duana”, va indicar el ministre de Finances, Ramon Lladós. Així mateix, va afegir que “no pensem que aquí arreglarem les finances de l’Estat, és una qüestió més d’equitat entre els comerços que no pas d’un valor absolut per recaptar”. “Hem d’ajudar el comerç d’Andorra, més que no pas anar a buscar fons”, va assegurar tot afegint-hi que “has de poder competir en els mateixos drets i obligacions que la resta”.

En aquesta línia, el ministre va apuntar que tenen constància que ja hi ha ciutadans que responen a la seva obligació de declarar l’IGI en cas de compres superiors als 300 euros, però va admetre que no és tothom i que s’ha de seguir insistint perquè la gent compleixi la normativa. L’any passat, la duana espanyola va validar 115.000 tiquets per a la devolució de l’IVA a residents del Principat, la qual cosa en euros suposa que l’Agència Espanyola d’Administració Tributària va retornar un total de 4.163.000 euros per compres realitzades a l’altre costat de la frontera.

tracking