El sector hoteler tem el lloguer vacacional

Els apartaments per a estades curtes ofereixen pensió completa a preus més assequibles

Una treballadora en un establiment.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector hoteler es mostra cada vegada més preocupat pel lloguer vacacional i per l’augment dels habitatges d’ús turístic, un tipus d’allotjament que es pot trobar en plataformes en línia com Airbnb o Booking i que permet llogar pisos a pensió completa, a un preu assequible i per a estades curtes. Els hotels temen que aquest tipus d’habitatge esdevingui exitós, sobretot, pels que estan ubicats a les parròquies altes. Concretament, el 70% d’aquests pisos a Andorra es concentra al Pas de la Casa, al Tarter, a Soldeu, n’hi ha alguns a Encamp i també a Arinsal. Així ho va confirmar al Diari l’antic cap d’unitat del servei d’inspeccions d’allotjaments turístics, Enric Riba. A aquestes zones és on més unitats d’habitatge buides hi ha. “Disposen de més pisos buits, i doncs, poden destinar-ho al turisme vacacional”, va assegurar Riba. En canvi, els nuclis urbans “no ofereixen tants apartaments buits o estan destinats per al lloguer mensual”, va seguir Riba.

L’antic cap d’inspecció no creu que aquests habitatges siguin, necessàriament, competència per als hotels: “Són sectors similars, però tenen una clientela diferent”. Segons ell, aquests pisos acullen grups grans de turistes o famílies, accepten mascotes i nens i ofereixen una convivència conjunta. “Els hotels no busquen aquest tipus de turisme”, va assegurar Riba. Per la seva part, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi París, va declarar al Diari que tampoc ho veu com un tipus d’allotjament alarmant o que pugui ser una amenaça per al sector hoteler. Segons ell, no tenen el mateix perfil de clients i no ofereixen els mateixos serveis. “Ara per ara, no hauria de devallar el nostre sector”, va declarar París.

Tot i això, Riba va explicar que el lloguer vacacional “és més econòmic, permet dividir les despeses i no condiciona a l’usuari als horaris de servei i d’atenció dels hotels”, fet pel qual comprèn que puguin sentir-se amenaçats. L’encarregat d’un hotel del Pas de la Casa va declarar al Diari que veu l’augment d’aquests pisos com un perill per al seu negoci. “Fa molts anys que obrim, però estic pensant de tancar si els meus clients s’estimen més llogar pisos que allotjar-se en un hotel”. El nombre de reserves al seu establiment ha decaigut i creu que és per aquests habitatges. Durant les temporades d’alta afluència turística, a l’hivern i a l’estiu, és quan més sent que aquesta tendència està a l’alça. “Continuaré obrint els altres mesos de l’any, però no és normal veure més turistes pel carrer i menys reserves a l’hotel”, va assegurar l’encarregat. Per la seva part, Riba va afirmar que aquesta tendència “fa anys que s’ha consolidat a Andorra” i, ara per ara, no veu que vulgui marxar.

tracking