justícia

Higini Cierco pateix un nou revés judicial

Corts desestima el recurs de l’exmàxim accionista de BPA contra la decisió de la Batllia d’arxivar l’acció que acusava els excàrrecs de Govern de prevaricació

Higini Cierco amb l'advocada a les portes de l'antiga Batllia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha desestimat el recurs interposat per l’exmàxim accionista de BPA, Higini Cierco, contra la resolució de la Batllia del gener passat que arxivava la querella interposada contra l’excap de Govern Toni Martí i els exministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya per prevaricació. La demanda també acusava l’exdirectora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) Maria Cosan, l’expresident de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) Albert Hinojosa i el seu exdirector Òscar Gelabert. En concret, Cierco assegurava a la querella del 30 de juny del 2020 que Martí, Cinca, Saboya, Cosan, Hinojosa i Gelabert “haurien adoptat decisions arbitràries i injustes en el procés d’intervenció l’any 2015”. I assegurava que els membres del Govern del 2015 i dels organismes financers “haurien interessat la intervenció de BPA en part per satisfer les autoritats espanyoles en l’afer de Catalunya, i en l’altra part per acontentar les autoritats nord-americanes”.

La batlle va considerar, en l’aute de resolució, que de les diligències efectuades “se’n desprèn que no existeix cap element que permeti la incoació d’un sumari contra els querellats”, “ja que no es troben reunits els elements constitutius del tipus penal”. I afegia que “les accions denunciades han estat objecte d’un procediment contenciós administratiu i d’aquest n’ha ressortit que els actes han estat declarats conforme a dret i als fins que legitimen l’activitat administrativa”. Per tot plegat, va resoldre “inadmetre sobre el fons la querella i decretar el subsegüent arxivament de les diligències prèvies”.

No conforme amb la decisió, Cierco va interposar un recurs al febrer al·legant que no s’havia practicat “cap ni una de les diligències documentals sol·licitades, ni menys s’han recollit evidències... ni tan sols es fa referència als 34 documents acompanyats a l’escrit de la querella”. Per això considerava que la batlle “ha tancat la porta al dret a la jurisdicció del querellant en el seu estadi primari que és el dret d’accés a un tribunal”. Al seu parer, l’aute vulnera l’article 10 de la Constitució i l’article 6 del conveni europeu posats en relació amb la Llei qualificada del Tribunal Constitucional perquè, argumenta, inadmetre el recurs sense practicar diligències equival a una “denegació de justícia”. El 9 de febrer, diverses persones representades per l’advocada Anna Solé s’adhereixen al recurs. Per la seva banda, el Ministeri Fiscal i les defenses dels querellats s’hi oposen.

Per la part querellant, a més, s’aporta nova documentació durant el març. En concret, “aporta sengles cartes adreçades a la Batllia i al cap de Govern per qui fou secretari d’Estat del ministeri d’Interior d’Espanya i un article publicat a La Vanguardia” el 7 de març d’enguany.

Corts recorda, però, que la seva tasca és únicament examinar la resolució de la Batllia. En aquest sentit, el tribunal considera que la batlle ha realitzat la tasca corresponent pel que fa a la investigació practicada amb la declaració de totes les parts i el treball de la documentació aportada i existent. A més, Corts respon a Cierco que si el batlle, en qualsevol moment del procediment, “arriba al convenciment que els fets denunciats són o no són delicte, que hi ha indicis o no per actuar contra una persona determinada, etcètera, pot sense més dilacions elevar les actuacions a sumari o bé decidir llur arxivament sense que això suposi una vulneració del dret a la jurisdicció”. Per tot l’argumentat, desestima el recurs interposat.

FETS

-Cierco es querella

Cierco va presentar una querella contra els excàrrecs del Govern i exresponsables de l’INAF i l’AREB per prevaricació.

-Arxivament

La Batllia va desestimar la querella en considerar que no hi havia elements constitutius del delicte.

-Recurs a corts

Disconforme amb la resolució de Batllia, Higini Cierco presenta un recurs a Corts contra l’arxivament.

-Aval a la Batllia

Corts avala la decisió presa per la Batllia i desestima el recurs interposat.

tracking