política lingüística

El 75% dels parlants de català canvien d'idioma si els parlen en un altre

Cultura preveu una partida de 30.000 euros per a la nova campanya per la llengua oficial

Promoció del català en un fanal a Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 75% de les persones que inicien una conversa en català canvien de llengua quan l’interlo­cutor no respon en el mateix idioma. Així s’extreu de les enquestes de coneixements i usos lingüístics encarregades pel Govern. La xifra preocupa el ministeri de Cultura, que afirma que “va en detriment de l’ús de la llengua oficial en alguns àmbits i també comporta que molts aprenents tinguin dificultats afegides per consolidar els coneixements de la llengua oficial adquirits als cursos o als centres de català, mitjançant el voluntariat lingüístic o de qualsevol altra manera”.

Per incidir en aquesta problemàtica, el Govern impulsa una nova campanya de promoció del català. En el plec de bases per a la contractació d’una empresa que se n’encarregui s’indica que la iniciativa durarà tres setmanes i s’hi dedicaran 30.000 euros. Estarà dirigida especialment a persones d’entre 15 i 34 anys, que són les que més canvien de llengua segons l’última enquesta.

Des del ministeri s’apunta que “calen noves actuacions de publicitat i comunicació per sensibilitzar la població catalanoparlant que ha de transmetre la llengua a la població nouvinguda”. I apunta que s’ha de reforçar la idea que “el català és una llengua viva, útil i necessària per comunicar-se a Andorra i en altres territoris fora de les nostres fronteres”. Així mateix, la campanya ha de passar el missatge que “el canvi de llengua dificulta que les persones que aprenen català el puguin practicar” i que “continuar parlant en català no és de mala educació”. “Al contrari: serveix per reconèixer l’esforç que fa l’interlocutor i per afavorir-ne la integració a la societat andorrana”, afegeix. A més, s’apunta que “canviar de llengua per l’aspecte de l’interlocutor o per l’accent implica perpetuar prejudicis”. “El missatge que es vol transmetre és la importància de mantenir el català en les converses, perquè la llengua és la responsabilitat dels seus parlants, i cal reivindicar-la i donar-li valor social (especialment a Andorra, que és l’únic país del món en què el català és l’única llengua oficial)”.

QUEIXA PER UNA VISITA EN CASTELLÀ

Una turista va denunciar a través de les xarxes socials que l’oficina de Turisme d’Andorra la Vella va organitzar una visita pel centre de la ciutat en castellà, malgrat que inicialment s’havia de fer en català. Segons explica, l’oficina li va indicar que els primers a comprar l’entrada escullen l’idioma i es queixa que a la visita es va afirmar que es faria en castellà, “que així ens entenem tots”. Denuncia que s’han vulnerat els seus drets.

tracking