La disminució de les vendes no preocupa el sector de l'automòbil

L’AIVA considera que la situació és similar a la que es dona en altres activitats

Vehicles a la Fira d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les matriculacions de vehicles han disminuït en els primers set mesos de l’any prop d’un 15% i la caiguda de les vendes va arribar a un 29% el mes de juliol. Es podria dir, així doncs, que els números no estan acompanyant de moment aquest sector econòmic al llarg del present exercici.

Tot i això, la situació no sembla preocupar excessivament els membres del sector, que veuen el que passa en aquesta activitat un reflex del que es produeix també en altres, amb un consumidor que cada vegada s’ho mira més a l’hora de comprar a causa de l’increment del cost de la vida i de l’elevada inflació.

De fet, no tots els concessionaris pateixen de la mateixa manera aquesta situació, ja que mentre que els que venen vehicles d’inferior gamma noten que els costa més, els de marques prèmium mantenen les vendes de sempre, amb uns clients que no s’ho pensen a l’hora de gastar. “Les del nostre sector són xifres que van a la baixa, com a qualsevol altra activitat, però el cert és que el sector no està preocupat”, va considerar el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA), Carles Sansa, que malgrat tot reconeix que “evidentment ens agradaria vendre més, però no és possible en moments en què es retreu l’economia, que és el que volia el Banc Central Europeu”.

La tendència, així doncs, és cap a una reducció o estabilització de les vendes després de la pandèmia del coronavirus, “si bé segurament un tipus de client no té problemes per gastar”.

ESPERANT L’ENGEGA

Això sí, des del sector s’apunta que segurament les vendes aquest 2023 haurien estat millors si hagués continuat el programa Engega, que facilita l’adquisició d’un determinat tipus de vehicle entre els consumidors, i està aturat en espera que el Govern prengui una decisió amb l’elaboració del projecte de pressupost per a l’any vinent. La partida corresponent a l’any 2022 es va exhaurir i durant el 2023, segons va explicar Sansa, gairebé no s’han fet vendes amb el suport d’aquesta iniciativa, nascuda per afavorir l’activitat del sector i a la vegada aconseguir la renovació del parc automobilístic del país. “Aquest és un programa que sempre és molt útil i dona els seus fruits, i el pressupost del qual sempre s’esgota; per això si s’hagués fet també enguany potser les xifres de vendes no serien tan baixes ”, va recordar el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles.

El sector de l’automòbil va tancar el 2022 amb 4.626 vehicles matriculats, gairebé un 6% més que el 2021, una xifra que segurament no es podrà assolir aquest any si la tendència continua com els últims mesos.

tracking