CRISI DE LA VIVENDA

Govern alerta Vila que invertir 250 milions paralitzaria l'Estat

El ministre de Finances assegura que és “inassumible” destinar la meitat del pressupost del país només a l’habitatge

Dos edificis en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Dedicar 250 milions és, en l’àmbit pressupostari, inassumible.” Així va respondre el ministre de Finances, Ramon Lladós, a la proposta que el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va fer a través d’una carta oberta a la majoria publicada al Diari la setmana passada. En concret, Vila suggeria que la quantitat esmentada s’invertís al llarg de cinc anys “per ampliar el programa de compra, rehabilitació i promoció de vivenda digna a preu assequible”, i matisava que en aquest import estarien incloses les partides anuals dels pressupostos del Govern i dels comuns, crèdits extraordinaris, inversió en espècie com terrenys, pisos, edificis i també la inversió de les parapúbliques i dels privats al fons de l’habitatge, “amb les garanties estatals que escaiguin”. Així mateix, el Raonador afegia que la iniciativa del Govern de comprar i llogar edificis per posar al mercat pisos a preu assequible és “excel·lent”, però que “no n’hi ha prou” i és necessari seguir invertint intensament en els propers anys en el parc d’habitatge de titularitat pública.

El responsable de Finances, però, va recordar que la inversió proposada suposa més de la meitat del pressupost de l’Estat anual i que “en l’àmbit pressupostari és inassumible en un any, i si es fes en varis anys haurien de ser molts, i amb la col·laboració privada”. El que va deixar clar és que “l’Estat no pot dedicar la meitat del pressupost a un sol projecte. S’hauria d’aturar l’Estat”. En aquesta línia, Lladós va defensar la feina feta per l’executiu en matèria d’habitatge i va remarcar que les mesures són importants, però que també s’han de fer en equilibri amb les finances públiques. “La bateria de mesures per ajudar en matèria de l’habitatge han de ser una combinació de moltes coses, però totes han de poder ser assumides per l’Estat, encara que sigui sobre la base de reduir la previsió en altres partides. 250 milions no sembla assumible”, va afirmar.

L’objectiu del Govern, tal com va confirmar el ministre, és destinar 50 milions d’euros a l’habitatge repartits en plurianuals entre el pressupost de l’any vinent fins al 2025. Com ja s’ha avançat, aquests diners permetran l’adquisició i rehabilitació de diversos edificis que l’Estat posarà a lloguer a preu assequible amb l’objectiu d’ajudar les famílies amb més dificultats i de destensionar el mercat.

DEFENSA DE LA FEINA FETA

En aquest sentit, el responsable de la cartera de Finances va reiterar la defensa a la feina feta per l’executiu, i va assegurar que “el Govern ha demostrat el seu compromís en anar resolent les dificultats actuals que la gent del país està tenint en la qüestió de l’habitatge”. Lladós va deixar clar que “ja s’està fent una combinació de múltiples mesures per combatre la problemàtica, des del programa per a la compra d’habitatges, fins a ajudes al lloguer, etcètera”.

Precisament sobre el programa per a la compra del primer habitatge impulsat per l’exministre Víctor Filloy al final de la legislatura passada, Lladós va reconèixer que no ha funcionat com s’esperava i que s’està treballant per revisar-lo. No va avançar, però, si això inclourà una ampliació de la partida destinada a aquest projecte. “Estem valorant conjuntament amb la ministra Marsol quina modificació podria fer més atractiu el programa”, va indicar. Tot i així, va admetre que “hi ha una dificultat intrínseca, i és que el mercat de l’habitatge està molt car i els tipus d’interès són elevats”. Per això, va afegir, “s’ha de pensar molt bé aquesta mesura per incentivar la compra del primer habitatge en una situació extremament difícil”. Trobar la solució “no és senzill” perquè “el mercat és molt car”. Per això, el Govern no treballa únicament en una solució econòmica, sinó que pensa si es pot afegir alguna altra acció o requisit que generi més interès entre la població. De moment només una persona s’hi ha interessat.

RESPOSTA

-Vila vol 250 milions

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va proposar invertir 250 milions d’euros en cinc anys per a l’habitatge a preu assequible.

-“Inasumible”

El ministre de Finances considera que la proposta és “inassumible” i afirma que aquesta inversió suposaria paralitzar l’Estat.

-Compromís

Lladós assegura que el Govern ha demostrat el seu compromís per resoldre la problemàtica de l’habitatge i recorda que s’invertiran 50 milions en els propers tres anys.

tracking