Les vendes als comerços 'punxen' durant la primera part de l'estiu

Molts locals no estan obtenint les vendes que esperaven respecte a estius anteriors

Botigues del carrer Callaueta, al centre d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El juliol ha estat un mes “fluix” per a molts dels comerços del Principat, segons van declarar alguns establiments al Diari en relació amb el balanç de vendes del mes anterior. Tot i no mostrar resultats “extremament negatius”, van confirmar que les vendes han caigut respecte a estius anteriors i no s’ha arribat a les xifres esperades, atesa la inflació econòmica, la baixa afluència de compradors i la manca del client turista que, segons els comerciants, encara no ha aconseguit arribar al seu pic després dels episodis pandèmics.

Les raons econòmiques són les principals que van destacar els botiguers per justificar les baixes vendes, sobretot per la pujada dels preus dels productes causada per la inflació. L’encarregat d’una botiga de sabates multimarca de la capital va afirmar que la fixació dels preus no està en les seves mans i ha detectat un encariment dels productes i, per conseqüència, una caiguda de les vendes. “Hem venut, fàcilment, un 15% o 20% menys que d’altres estius”, va afirmar el botiguer, que també va destacar el baix capital del comprador com un factor d’afectació. “No és qüestió de salari o poder adquisitiu, però cada vegada els clients destinen menys diners a les compres de carrer”, va explicar.

La baixa concurrència de turistes també va ser assenyalada com un factor que ha provocat “resultats poc prometedors” durant el mes passat. Algunes de les raons lligades a aquesta manca són l’oblit del comerç local i la manca de turisme internacional. Una botiga del carrer Bonaventura Riberaygua va confirmar al Diari que la seva zona està “lluny del turista” i “no acaba d’atreure la gent de fora”. Aquesta idea va ser reforçada per un altre comerç del mateix carrer, que va detectar que “ara no hi ha els visitants que Andorra rebia durant els anys anteriors a la pandèmia”. A més, el fet d’estar a l’abast dels turistes tampoc assegura als locals unes bones vendes, ja que algunes botigues de l’avinguda Carlemany estan d’acord que no està sent un estiu “corrent” i, en l’àmbit general, han detectat una caiguda de la demanda. “Jo venc a la gent del barri i, ara per ara, no estic veient una recepció similar”, va declarar la propietària d’una farmàcia del centre d’Escaldes-Engordany amb relació al mes passat. “El juliol no ha estat brillant, hem venut molt menys que en altres anys”, va afirmar una altra farmacèutica del mateix carrer.

En aquest sentit, la clientela majoritària dels comerciants enquestats és resident o veïnal, sobretot en el cas de comerços de productes de proximitat. Les estades de vacances fora del país i la sortida de molts residents durant els mesos d’estiu provoca una baixa afluència de clients i, per tant, de les compres. “Molts d’ells marxen a fora molts dies, però nosaltres no tanquem”, va declarar una botiguera de la capital.

Les previsions pel mes d’agost segueixen, segons els enquestats, una línia similar a les de juliol d’acord amb les sensacions dels primers dies de mes. Una botiga de la capital va destacar que, en el seu cas, no ha vist mai afectacions “molt greus” en les seves vendes des de l’esclat de la pandèmia, però sí que està tenint una sensació de caiguda de la demanda la primera setmana d’agost. “No em vull alarmar, però de moment no està sent com el mes anterior.” L’encarregada de la botiga va assenyalar els preus rebaixats com un fort incentiu de les vendes durant el juliol, però li preocupa que davalli durant les properes setmanes d’estiu.

Els comerciants, ara per ara, no esperen un gran augment de les compres, ja que no tenen clar que el turisme augmenti les properes setmanes ni que els residents tornin al país en massa.

LA 'POSTPANDÈMIA' SEGUEIX FENT FALLIDA

Els comerços del Principat segueixen sense obtenir resultats òptims des de l’esclat de la pandèmia. El tancament domiciliari i la reducció de la mobilitat internacional segueix presentant afectacions en el turisme. Molts dels locals van indicar que no han vist una recuperació de les vendes ni una major demanda des de l’estiu anterior a la covid-19, una tendència que està acomodant-se al llarg d’aquesta dècada. “Tinc molt clar que no he tornat al 2019”, va declarar una comerciant de l’avinguda Carlemany.

tracking