atenció al càncer

Un informe no descarta la viabilitat de portar la unitat de radioteràpia

L’informe del doctor Miralbell no descarta la viabilitat d’oferir el tractament al país

Imatge virtual de l'antic projecte per a la unitat de radioteràpia.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El debat sobre si és viable oferir al país el tractament de radioteràpia torna a estar sobre la taula. El Govern argumenta que no és factible i de fet ha reiterat en diverses ocasions que dona per tancat el projecte, però des de l’oposició i des de l’Associació Contra el Càncer (Assandca) s’insisteix en la necessitat de donar resposta als malalts de càncer a Andorra. Per tancar la polèmica amb arguments tècnics i científics, l’anterior Govern va nomenar el doctor Raimon Miralbell com a assessor del ministeri de Salut en matèria oncològica i li va encarregar un informe sobre la viabilitat de la radioteràpia. L’anàlisi del doctor, que el grup parlamentari socialdemòcrata va demanar a l’executiu, aporta arguments a favor i en contra de portar el tractament al país sense descartar-ne la viabilitat.

El document, de quatre pàgines acompanyades de publicacions científiques sobre la qüestió, constata que la falta de dades al país dificulta fer una diagnosi adequada, i remarca que el nombre de casos tractats a l’hospital no és suficient per conèixer el nombre total de malalts. En tot cas, treballa amb els 150 casos anuals que suposadament hi ha al Principat i sí que apunta que les màquines de radioteràpia funcionen millor com més gent les utilitza i que el fet que s’usin poc pot espatllar-les. També afegeix que caldria desenvolupar una normativa de radioprotecció, ara inexistent al país.

Amb tot, no determina si el nombre de malalts o d’habitants al país és suficient per a la seva viabilitat, però com a referència indica que a Suïssa hi ha una màquina de radioteràpia per cada 87.000 habitants, una xifra que no quedaria gaire lluny de la població del Principat. També afegeix que si la falta de pacients és un problema, es pot estendre el servei a la zona de l’Alt Urgell i la Cerdanya, i apunta que també podria ser interessant tenir acords amb hospitals com el Clínic o la Teknon de Barcelona per compartir professionals o serveis.

Relacionat amb la falta de dades i el nombre de casos, Miralbell aporta informació sobre la prospecció de la malaltia en altres indrets –a Andorra no es tenen dades– i apunta que a Espa­nya es calcula que en dotze anys el nombre de casos de càncer creixerà un 22%, i a Suïssa, un 20%.

Set milions per començar

En l’informe, el doctor quantifica en una inversió d’uns set milions d’euros el que costaria posar en funcionament la unitat de radioteràpia. Aquí entraria el cost de comprar la màquina (uns 3,5 milions), més el manteniment anual, que es calcula en un 10% del cost de l’aparell, més els aproximadament tres milions d’euros més per a l’edifici que s’hauria de construir. A part, caldria tenir en compte la despesa en personal i tècnics per oferir el tractament.

En tot cas, exposa el doctor, la màquina podria donar resposta a la majoria de casos de càncer. Quedarien fora entre un 3% i un 5% dels malalts, que necessitarien un tractament específic. En concret, es tracta dels càncers més rars o dels tumors en infants, per exemple. En aquest sentit, comenta que actualment tractar un pacient a Barcelona costa a la CASS uns 4.000 euros. Una quantitat que es podria veure incrementada si es fes a Andorra, ja que no es podrien tractar la totalitat de malalts del país.

En tot cas, l’informe aporta arguments a favor i en contra de portar el tractament al Principat i l’oncòleg no determina quin ha de ser el posicionament del Govern ni quina és l’opció més viable. Per al PS, això demostra que es tracta d’una decisió política, no científica. Per això, es reuniran amb Assandca per valorar dur a terme algun tipus d’acció.

UN PROFESSIONAL DE PRIMER NIVELL

Raimon Miralbell és doctor en medicina per la Universitat de Ginebra, on també exerceix com a professor. A més, té formació en altres centres de prestigi tant d’Europa com dels Estats Units. Actualment és col·laborador del Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN) i membre del grup de radioteràpia de tumors de l’Organització Europea per la Recerca i el Tractament del Càncer (EORTC). L’exministre de Salut Joan Martínez Benazet va confiar en ell com a assessor en qüestions oncològiques.

tracking