reportatge

Estafats per una 'editorial'

Falsos comerciants enganyen una parella de jubilats d’Encamp. Els delinqüents actuen en nom d’una popular empresa d’edició de llibres catalana.

Vista d'Encamp.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una parella de 71 i 72 anys d’Encamp denuncia que ha estat estafada en nom d’una editorial de llibres catalana de renom. L’empresa esmentada fa anys disposava de comercials que anaven porta per porta venent llibres, però també robots de cuina, aspiradores, matalassos o altres objectes per a la llar. El 2019, l’empresa va anunciar que deixava de fer aquest tipus de vendes i va ser llavors quan van sorgir els falsos venedors que actuen en nom de l’editorial per vendre objectes de la llar a preus desorbitats, sobretot a persones jubilades i oferint fer el pagament en quotes. A aquesta parella de jubilats d’Encamp els van estafar fa un any venent-los a un preu que no para de pujar un filtre purificador d’aigua, segons relaten al Diari, i aquesta mateixa setmana els han intentat tornar a enganyar venent-los un matalàs a preu desorbitat.

La primera estafa en què va caure la parella va ser fa un any. Els venedors van anar a casa seva i els van convèncer per comprar un filtre purificador d’aigua. “El que fan és que primer et diuen un preu i quan vas a signar el contracte te’n diuen un altre”, es queixa la senyora. En el moment li van dir que havien de pagar 15 euros al mes durant poc més d’un any. Per tant, ja gairebé haurien d’haver acabat de pagar el filtre. L’altre dia, però, els falsos comerciants van tornar a casa seva i van dir-los que els quedaven per pagar més de 400 euros.

La segona estafa va ser el mateix dia que els presumptes venedors van tornar a casa dels jubilats. Concretament dimecres 2 d’agost. “Quan em va trucar l’operadora em va dir que només venien a revisar els comptes del filtre de l’aigua. Li vaig deixar clar que no volia comprar res més”, explica la senyora. Però quan els comerciants estaven ja al domicili els van informar que tenien un descompte de 400 euros en qualsevol cosa que compressin. Entre les moltes coses que els van proposar, la parella es va interessar per un matalàs. Com sempre fan, els falsos comerciants els van dir primer un preu i a l’hora de signar el contracte es van adonar que el preu era molt superior. “No ho van firmar. Llavors els venedors es van enfadar, fins al punt d’estripar el contracte i marxar agressivament de casa”, narra el marit.

La parella assegura que no sabien que eren falsos comerciants i que els estaven intentant estafar. Coneixen persones que els ha passat alguna cosa similar, però no coneguts propers. Després de l’intent d’estafa del 2 d’agost, van trucar diverses vegades a l’operadora que els va prometre que no intentarien vendre res, però aquesta no agafa el telèfon. De moment no han presentat cap denúncia davant de la policia, però no ho descarten. “O denunciem o deixem de pagar”, aposta el senyor.

Condemnes a Espanya

L’Oficina de Consum espanyola va fer un comunicat recordant que des del 2019 aquest grup editorial no treballa amb venedors a domicili i que tota la resta són estafes. La justícia espanyola va condemnar el 2022 dos homes per fer-se passar per comercials d’aquesta editorial. Els van imposar una pena de dos anys de presó condicional i una multa de 300 euros per un delicte d’estafa continuada.

tracking