progressió econòmica

La CEA està en espera de com evoluciona l'IPC per posicionar-se en el sou mínim

La CEA, pendent de l’evolució de l’IPC per posicionar-se en el salari mínim

El president de la CEA, Gerard Cadena, davant de l'edifici del Govern.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nivell en què se situï a final d’any l’IPC serà clau perquè la CEA es posicioni sobre fins a quan s’ha d’incrementar el salari mínim. Així ho va indicar ahir el president de la patronal, Gerard Cadena, que va remarcar que “sembla que la inflació està baixant una mica, però fins al setembre o a l’octubre no podrem veure la tendència de l’any”. El posicionament de Cadena respon a l’oferiment del Govern per arribar a un consens també pel que fa a l’increment del salari mínim.

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ja va avançar que l’executiu apujarà el salari mínim l’any vinent amb l’objectiu d’acostar-se al 60% del salari mitjà. Marsol va apuntar que la seva voluntat és que aquest increment sigui superior a l’IPC, però també va matisar que és una qüestió que es vol consensuar amb la patronal. Des de la CEA no es van mullar a fixar un percentatge màxim, però sí que van reconèixer que la inflació segueix alta malgrat s’hagi moderat i, per tant, serà difícil negociar una pujada per sobre de l’IPC.

Pel que fa a la resta de salaris, patronal i sindicats no es reuniran fins a principi de setembre. El Govern ha derivat en el Consell Econòmic i Social el repte d’elaborar una proposta d’increment salarial per a les nòmines superiors al sou mínim que acontenti els representants de les empreses i dels treballadors. L’any passat no es va aconseguir i va ser el Govern qui finalment va decidir. Enguany, però, ja han avançat que l’executiu no tornarà a legislar en favor d’un augment generalitzat.

L'IPCJ ES MANTÉ EN EL 4,4% AL JULIOL

L’índex de preus de consum (IPC) es manté en el 4,4% al juliol, segons el càlcul indicador avançat que va publicar ahir Estadística. Aquest indicador representa un càlcul previ de l’IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, no hi hauria variació respecte a l’IPC avaluat el mes de juny. Aquest comportament és causa de l’evolució dels preus de la roba, de l’alimentació, l’esbarjo, espectacles i cultura, i mobles i serveis per a la llar, que s’haurien desaccelerat. Per contra, els preus dels transports i béns i serveis diversos haurien augmentat la variació anual.

tracking