Reportatge

25 fotografies per a la igualtat

L’institut de les dones, en col·laboració amb el comú d’Andorra la Vella, inaugura l’exposició fotogràfica ‘Trencant estereotips’. Les fotografies es troben al camí del Parc Central.

Les fotografies van acompanyades d'un missatge.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones són més sensibles. Les dones fan millor les feines de la llar. Les dones no són competitives en l’esport. Les dones són més ordenades. Aquests són alguns dels estereotips de gènere que existeixen des de l’època dels nostres avis i àvies, i que han viatjat fins a la societat actual. Tòpics que ens repeteixen una vegada i una altra des de petites fins que nosaltres mateixes ens els creiem. Per trencar amb tot això, l’Institut Andorrà de les Dones, en col·laboració amb el comú d’Andorra la Vella, ha inaugurat una exposició fotogràfica sota el títol Trencant estereotips.

La mostra està ubicada al camí del Parc Central de la capital i està formada per 25 fotografies, totes acompanyades de missatges senzills que il·lustren alguns dels estereotips de gènere més repetits. Un dels cartells mostra una fotografia d’una dona plorant i al costat diu: En l’amor les dones són més sensibles? L’amor és lliure i no obeeix rols preestablerts, ni per a les dones ni per als homes. Un altre cartell fa referència al tòpic que les dones són més ordenades i organitzades i explica que això és un estereotip social i que en realitat les persones som diverses i tenim qualitats complementàries.

En efecte, l’objectiu de l’exposició és sensibilitzar sobre l’absurditat de clixés i incidir en la necessitat de fer evolucionar el concepte d’igualtat de gènere, segons explica Montserrat Ronchera, secretària general de l’Institut de les Dones. Tot plegat, de forma amena i oberta a tothom, ja que els missatges i fotografies es poden veure mentre es passeja pel costat del riu. La mostra fotogràfica està fins al 31 d’octubre i els fotògrafs que hi han participat són Montserrat Altimira, Andrea Alzina, Núria Moreno, Victòria Eeeva, Jimena Potenza, Maria del Mar Sánchez, Robert Verdaguer, Romina Dolonguevich, Natàlia Montaner, Carol Chacón, Naiara Escabias i Tony Lara.

El camí per recórrer

Trencant estereotips s’ha dut a terme en col·laboració amb el comú d’Andorra la Vella, però qui ha portat tot el pes de l’organització de la mostra és l’Institut de les Dones, definida com una entitat pública que té la missió de vetllar per la igualtat entre dones i homes, i per prevenir i eliminar les discriminacions per raó de sexe. “Quan vam crear l’Institut vam voler donar-nos a conèixer a les xarxes socials i vam contactar amb diverses fotògrafes per elaborar una campanya contra els estereotips”, narra Ronchera. Després d’aquesta campanya, van ser les mateixes fotògrafes les que van proposar fer una exposició al carrer per tal d’arribar a més gent i expandir el missatge. La inaguració de la mostra va tenir lloc el dimecres 26 de juliol i l’artista Emma Regada va fer una performance vestida de soldadora tot reivindicant que les feines no tenen un gènere assignat.

“Des del Govern i la societat sembla que hi ha un compromís per assolir la igualtat de gènere, però encara queda molta feina per fer”, reflexiona Ronchera. Explica que l’Institut va ser creat gràcies a l’aplicació de la Llei d’igualtat i que hi ha associacions que estan treballant en termes d’igualtat, com poden ser l’Associació de Dones o Acció Feminista. També celebra la recent incorporació dels punts liles a les festes majors, on es pot denunciar qualsevol agressió masclista o LGTBI-fòbia. “Són petites coses que van traçant el camí cap a la igualtat, però falta molt per conscienciar la globalitat de la societat andorrana”, conclou en aquest sentit Ronchera.

Emma Regada durant la inauguració.

tracking