polèmica a ordino

Mortés ajorna la votació de la residència per la falta de suport

Mortés ajorna el debat sobre la residència, argumentant que han acordat amb el Govern un canvi al plec de bases

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, i el conseller de x'Ordino, Enric Dolsa, ahir al comú d'Ordino.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El polèmic debat sobre el projecte de la residència geriàtrica impulsat pel cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, es posposa fins al divendres 4 d’agost. Així ho va anunciar ahir el mandatari comunal només arrencar la sessió de comú. Mortés va argumentar el canvi en l’ordre del dia per una decisió pressa en una reunió conjunta amb el cap de Govern i altres membres de la majoria aquest dimecres. El motiu, segons va apuntar el cònsol major, és modificar el plec de bases del centre residencial, per tal de garantir que hi haurà un nombre de places convencionades concretes i que les persones nascudes o residents a Ordino tindran preferència per ocupar-les.

L’anunci va ser molt criticat pels membres de la minoria comunal, que van veure l’ajornament com una maniobra del cònsol per guanyar temps. “És un escàndol vergonyós en un dels temes més importants d’aquest mandat”, va assegurar el conseller de x’Ordino, Enric Dolsa. Mortés no disposava ahir dels vots necessaris per tirar endavant el projecte. Tal com va avançar el Diari, només la cònsol menor, Eva Choy, i el conseller Xavier Herver donaven suport al dirigent demòcrata. Als altres consellers de la majoria no els agrada que darrere del projecte hi hagi Antoni Garcia, home de confiança de l’exministre d’Economia, Jordi Gallardo. A més, consideren que l’espai on es vol ubicar el projecte hauria de servir per construir-hi una plaça o una zona per als ciutadans. La primera a manifestar els seus dubtes va ser la consellera de finances, Maria del Mar Coma, seguida d’Eduard Betriu i Samuel Duró. Mortés tampoc té el suport de la consellera d’SDP dins de la majoria, Maria Cristina Montolio.

Amb tot, el cònsol major va negar que els canvis responguin a la necessitat de convèncer el seu equip ni a demanda de ningú de la majoria. “S’ha retirat de l’ordre del dia per afegir la clàusula esmentada i per millorar el plec de bases, i no hi ha més voltes a donar-li”, va assegurar Mortés.

Els consellers de la minoria van criticar el canvi de calendari i van avançar que, malgrat les modificacions, el seu sentit del vot no canviarà. Dolsa va manifestar el seu enuig i va afirmar que s’ha fet, tot i saber que ell no hi podria ser present. “El dia 4 no s’ha triat perquè sí”, va indicar en declaracions a la premsa. En resposta a l’acusació, Mortés va etzibar a Dolsa que “en cap lloc es diu que a l’agost no es puguin fer sessions de comú” i va assegurar que “jo no sé quan vostè fa vacances”.

En declaracions posteriors, el conseller de x’Ordino també va manifestar el seu malestar perquè el Govern hagi pres part en la qüestió, i va sentenciar que la intervenció és per “apagar el foc” encès per la falta de suports a Mortés. “Què pinta aquí el cap de Govern si el terreny no és seu?”, es va preguntar. El conseller de la minoria es va autorespondre indicant que “em suposo que com que la majoria se n’anava en orris i que el cònsol hagués perdut la votació es va organitzar la reunió, perquè era l’única manera que tenien per treure el punt de l’ordre del dia i fer-ho el dia 4 quan jo no hi soc”.

També la consellera de Movem Ordino, Bàrbara Pàmies, va criticar que un tema “tan crucial i polèmic” no es pugui ajornar fins després de l’estiu. “No és prudent ni ètic i s’hauria de deixar per setembre”, va remarcar. “No trobem que el canvi de calendari estigui justificat a menys que es busqui l’absència d’algun membre del comú”, va opinar. En aquesta línia i en resposta a les crítiques de la minoria sobre la “insistència” del cònsol en el projecte, el mandatari de DA va recordar que fa dos anys que s’està treballant en aquest projecte i que “s’ha estudiat molt bé”. També va afegir que encara que no estiguin presencialment a la parròquia la setmana vinent, poden fer la votació per via telemàtica.

FETS

Falta de suports

L’equip comunal no donava suport a la iniciativa del cònsol. Només tenia l’aval de Choy i Herver i, per tant, no reunia els vots necessaris per aprovar la proposta.

S’ajorna la votació

Mortés va anunciar ahir que la votació sobre la residència s’ajornava una setmana, i argumenta que el motiu és un acord amb el Govern per afegir al plec de bases que les persones nascudes o residents a la parròquia d’Ordino tindran preferència en les places convencionades.

Crítiques

La minoria critica la decisió i avança que no canviarà el seu sentit de vot.

tracking