El comú modificarà dos torrents del Trillà per evitar inundacions

La segona reunió tècnica després de les precipitacions viscudes al juny ha permès sospesar la situació actual de la parròquia

Imatge de les afectacions causades per l'aigua durant el mes de junyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La modificació dels dos torrents situats a la zona del Trillà, a la carretera de Nagol, és l’actuació de més envergadura plantejada ahir al matí a la reunió tècnica que va celebrar el comú de Sant Julià amb els tècnics del departament d’Urbanisme i dels serveis d’Aigües i Higiene i Via Pública després de les precipitacions viscudes el 29 de juny. “No hem arribat encara a plantejar el pressupost, però segurament serà l’actuació més costosa” va explicar Josep Majoral, el cònsol major. L’objectiu d’aquesta proposta és aconseguir contenir l’aigua amb la construcció de dics i amb una millora substancial de la canalització.

A més de l’actuació en els torrents, a la reunió es van plantejar una sèrie de mesures de prevenció davant les fortes pluges, com ara la necessitat de fer una intervenció a la xarxa pluvial.

Concretament, es milloraran les canalitzacions i evacuacions a la zona de la Costa de Nagol, a la carretera de la Rabassa i a la carretera d’Aixirivall. També es millorarà la recollida d’aigües a la zona del Molí, Rocacorba i Verge de Canòlich, substituint les reixes actuals per altres amb més capacitat d’aigua.

D’altra banda, els tècnics dels serveis d’Aigües i Higiene i Via Pública també van posar sobre la taula l’estudi realitzat sobre el 50% de la parròquia, del qual es conclou que s’han de netejar una cinquantena de reixes, arquetes i embornals a més de la substitució d’una desena de reixes per aconseguir un major calat d’aigua. “Les actuals reixes es van posar fa molt de temps i avui dia hi ha un tipus de reixa que permet passar una quantitat superior d’aigua i són més adequades, en cas que caiguin molts litres de cop, com va passar al mes de juny” va detallar Majoral.

El cònsol major va voler deixar clar que algunes mesures de prevenció ja s’han dut a terme: “Hem realitzat tol el que constituïa una urgència; per exemple, vam rehabilitar les captacions d’aigua, es van arreglar certes obres que teníem en curs com les rases d’Aixirivall, també s’està repassant la plataforma de rec al peu de Llumeneres, i també s’ha arreglat la carretera que puja a Claror, entre altres treballs”.

Tal com es va informar des del comú, es tracta de la segona reunió tècnica que es realitza després que les fortes pluges del 29 de juny ocasionessin desperfectes a la parròquia, i segons el cònsol: “ha permès obtenir una radiografia parcial de com està la situació actualment, a més de realitzar un primer pla de treball.”

Com a la primera reunió, en aquesta van ser-hi presents a més dels cònsols i els tècnics, els consellers Rossend Duró i Cerni Cairat. Majoral va explicar que en deu dies se celebrarà una tercera reunió de treball que permetrà endreçar les prioritats i definir el cost i el calendari de les actuacions previstes. Així i tot, va voler destacar que una de les primeres comeses seria l’adequació del Parc del Benestar: “Va quedar omplert de pedra i terra, i considerem que és una de les actuacions que s’ha de fer com més aviat millor.” Segons el cònsol, tot i que no és una de les actuacions urgents, perquè no genera cap risc, sí que causa malestar a la ciutadania que no pot accedir a aquest espai d’esbarjo.

tracking