violència de gènere

Creu Roja aposta per incorporar punts liles a tots els esdeveniments

El dispositiu de la festa major d’Escaldes atén tres noies per una possible intoxicació

La carpa del punt lila situat a Escaldes amb motiu de la festa major.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Incorporar un punt lila a tots els esdeveniments multitudinaris que es duguin a terme al país. Aquest és el propòsit de La Creu Roja, segons va afirmar ahir al Diari el director, Jordi Fernández. Els punts liles són unes carpes que compten amb una infermera, un tècnic social i diversos voluntaris, on es pot adreçar qualsevol persona que hagi patit una agressió masclista o LGBTIfòbica. Els dispositius han estat presents a la festa major d’Escaldes-Engordany, on s’ha atès tres noies que denunciaven que els havien introduït droga a la beguda, i estarà actiu també durant la festa major de Sant Julià de Lòria, aquest cap de setmana, i a Andorra la Vella i Encamp, a l’agost. “Qualsevol esdeveniment que concentri moltes persones hauria de comptar amb un recurs de seguretat com el punt lila”, va sostenir Fernández, tot animant les organitzacions a contactar la Creu Roja per incorporar els seus dispositius contra el masclisme.

La festa major d’Escaldes va ocupar cinc nits, del dissabte 22 al dimecres 26 de juliol, i les tres intervencions del punt lila es van donar la nit de dilluns a dimarts. Tres noies van adreçar-se al dispositiu davant la sospita que els havien introduït alguna substància a la beguda. La Creu Roja va constatar que efectivament al final del got hi havia una “pols sospitosa” i va activar el protocol establert pel Govern, el qual varia si el denunciant és major o menor d’edat. En cas que la persona agredida sigui un menor es truca automàticament a la policia (110) i al servei d’urgències mèdiques (116). En el cas de ser major d’edat, es deixa en mans de la policia, urgències o el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere (181). A banda de les tres intervencions, durant la festa major d’Escaldes també es va dur a terme una assistència psicològica de suport emocional.

Des de Creu Roja es va lamentar haver hagut d’activar aquest protocol de punt lila, però el director va reivindicar que “les actuacions dutes a terme han servit per reforçar la creença que hem de ser-hi presents”. Fernández va afegir que la intervenció davant una agressió hauria de ser l’últim recurs, i va defensar la necessitat de posar més esforços en la campanya de sensibilització i conscienciació.

tracking