La Fiscalia descarta negligència a El Cedre amb la Covid

La resolució recorda que fins al 17 de març del 2020 no es van implantar protocols obligatoris i no hi havia consignes

L'Hotel Fènix, on es van aïllar els padrins afectats per la Covid-19.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La decisió de la Fiscalia d’arxivar les dues denúncies per la mort de dos avis al Cedre ha provocat la indignació dels dos homes i, per extensió, d’altres famílies que hi van perdre un ésser estimat a la residència pública. El malestar no només és causat pels arguments que fa servir el fiscal segons l’informe forense, que li permet assegurar que no es pot constatar cap negligència, sinó perquè els denunciants consideren que s’han passat per alt moltes proves i no s’ha volgut assenyalar ningú com a responsable.

Andres Orihuela va perdre el seu pare. Va ser la quarta víctima de la covid a Andorra, però ja feia temps que hi havia veus que avisaven del caos al Cedre. Ahir no va voler parlar del seu pare, sinó de les 47 víctimes del virus, i es va preguntar per què totes es van concentrar en aquesta residència i no a Clara Rabassa o a Sant Vicenç d’Enclar (on no havia mort ningú) i Salita —que va tenir quatre morts— abans del 17 de març del 2020, quan es va començar a aplicar el protocol. El 87% de les defuncions hagudes durant la primera onada de la pandèmia van ser al Cedre, una xifra que Orihuela no creu “fruit de la casualitat”.

Orihuela es pregunta per què en la resolució del fiscal no se cita cap nom. Ni tan sols el de la coordinadora, Mercè Escrig —que al final va ser destituïda—, “i que va tancar amb clau les mascaretes i va marxar d’Andorra amb l’excusa que no calia alarmar els interns”. També es pregunta per què quan el virus va entrar al geriàtric no es van aïllar persones i es va seguir traslladant padrins entre plantes, no fent més que ajudar a propagar l’epidèmia.

Aquest denunciant, en un vídeo publicat a les xarxes, afirma que es va obligar els professionals a continuar treballant tot i presentar símptomes de la covid, canviant de planta fins i tot havent estat en contacte amb padrins infectats, i assegura que els professionals sanitaris que treballaven a l’Hotel Fènix —que va ser utilitzat com a refugi d’urgència— van utilitzar bosses d’escombraries com a EPI a falta de material per protegir-se. Una pràctica que, presumptament, es va arribar a repetir fins a tres dies, provocant que quan es van quedar sense bosses les rentessin per reutilitzar-les. I recorda que el cap de Govern i el llavors ministre de Salut van negar al Consell General aquest fet, tot i que afirma disposar de proves.

Tanmateix, afegeix que compta amb el testimoni de diversos infermers i infermeres del centre que comenten que durant els primers dies de la pandèmia la directora va decidir guardar “amb clau” al seu despatx mascaretes i guants i va marxar del país per visitar els seus pares. A més, hauria dit als treballadors que no portessin les mascaretes perquè “era una exageració i no calia espantar els padrins”.

El fiscal s’ha basat en l’informe forense i, sobretot en una data, el 17 de març del 2020, quan es van implantar mesures obligatòries per frenar la pandèmia i la mortalitat. Orihuela també es pregunta per què preval una data concreta que la mala praxi que es va poder constatar abans, no només per les defuncions dels residents, sinó per les mateixes declaracions que es van filtrar de les TCAIs i infermeres. Abans de començar la primera i terrible primera onada, algunes infermeres ja van deixar anar que al Cedre “caurem com a mosques” per la descordinació i el mal clima que es vivia.

Orihuela no va culpar ahir només Escrig, sinó la cúpula que estava per sobre de la coordinadora. “Ja m’enteneu”, va deixar caure. Fins al 24 de març hi ha la possibilitat de presentar recurs a la resolució d’ahir.

LES CRÍTIQUES DE CARINE MONTANER

En la sessió del 13 de maig del 2020, la llavors consellera de tercera via, Carine Montaner, va ser molt contundent a criticar al Consell General la gestió que havia fet l’executiu al centre sociosanitari, i va recordar que “al novembre jo ja li vaig advertir que hi havia problemes a El Cedre”. A més a més, Montaner va apuntar al ministre i li va demanar que “investigui tot el que ha passat, perquè no és normal”. Montaner va afirmar a la seu parlamentària que si no es prenien mesures “arribaran moltes querelles”.

tracking