Salut

Autea ha atès 77 persones durant aquest curs

La Conava ha diagnosticat 32 persones amb TEA

Part de l'equip d'AuteaAutea

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 77 persones han estat tractades per algun dels programes de l'Associació delTrastornde l'Espectre de l'Autisme d'Andorra (Autea) durant el curs 2022/2023, segon es desprèn de la memòria publicada avui. L'associació destaca que el nombre de familiars relacionats directament amb el total d'usuaris puja fins als 211 comptant pares, mares, germans i convivents directes amb l'usuari.

A hores d'ara hi ha dinou persones en llista d'espera per accedir a alguns dels programes i Autea informa que s'està estudiant obrir un segon grup d'algun d'aquests. En aquest sentit, afegeixen que intervenen en aquests projectes vuit professionals,un ajornada completa i la resta en mitja jornada o un temps menor, i que "no s'ha fet pràcticament difusió dels programes per por a tenir una important demanda". Els usuaris atesos pels programes d'Auteaprovenen de la derivació de Salut Mental delSAAS, del ministeri d'Afers Socials i de les mateixes escoles, així com delCOPSIA.

Al llarg del 2022 la Comissió Nacional de Valoració (Conava) va valorar un total de 157 persones, de les quals un 20% van ser diagnosticades amb espectre de l'autisme. De les 32 persones amb TEA, 26 són menors d'edat, cinc nenes i 21 nens; i sis majors de18anys, amb tres dones i tres homes diagnosticats.Autearecalca que encara existeix biaix de gènere en el diagnòstic del TEA, sent el 75% de les persones valorades amb TEA homes o nens i només un 25% dones o nenes. Segons les dades de laConava, a 6 de juny del 2023 hi ha 191 persones a Andorra valorades amb untrastornd'espectre de l'autisme, 143 dels quals són menors i 48 adults.

tracking