El batlle processa Higini Cierco per blanqueig de diners

L'afer està relacionat amb els diners que va moure la constructora Camargo Correa

Higini Cierco.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El batlle Joan CarlesMoynatha processat HiginiCiercoi altres responsables del banc de l'àrea de control de blanqueig pel cas de la constructora brasilera CamargoCorrea, que va subornar amb comissions diversos polítics d'aquells país i ho va fer presumptament a través deBPA. En l'aute es fa referència a dues sentències a Brasil del 2015.

L'aute va arribar ahir als bufetsandorransque representen els clients processats en aquest cas, del qual no forma part el Govern. L'acusació és per blanqueig de valorsen base alsarticles 409 i 410 del Codi Penal, i tots els processats, excepte HiginiCierco, ho són també a la causa primera deBPAque s'ha de reprendre passat l'estiu.

A banda deCierco, estan processats Joan Pau Miquel (accionista i conseller delegat), IsabelSarmiento(oficial de compliment normatiu), Santiago De Rosselló (director general adjunt de l'àreade Control); Cristina Lozano (directora deBPAServeis); XavierMayol(director general adjunt); Josep AntoniRivero(sotsdirector general de Serveis Centrals);LuisPablo Laplana (sotsdirector de l'oficina Internacional) iAndresNorbertoSanguinetti(gestor), aquest darrer va morir el novembre del 2022. Conegut com a 'Betingo'Sanguinetti, era mig germà de les dues vegades president de la República d'Uruguai pel Partit Colorado,JulioMaríaSanguinetti. Va formar part de la directiva del Club AtlèticPeñarol, i va treballar com a gestor de comptes a la seumontevideanadeBPA, on va arribar a ocupar una de les vicepresidències.

El grup brasiler de construcció Camargo Correa va moure 100 milions de dòlars (85,8 milions d'euros) entre el 2008 i el 2011 a BPA. La tercera companyia d'infraestructures del país llatinoamericà va moure aquests fons a través d'una xarxa societària vinculada a dos executius i a la mateixa corporació empresarial.

L'abril passat la fiscalia va demanar el processament d’Higini Cierco, de Joan Pau Miquel i de sis exdirectius de la intervinguda Banca Privada d’Andorra pel delicte major de blanqueig de diners o valors en la causa oberta per l’entramat societari que haurien contribuït a dissenyar per tal d’ocultar diners de procedència il·lícita de la constructora. Un entramat societari del qual s’haurien beneficiat BPA Serveis i BPA Serveis Panamà, filials del banc, que haurien actuat com a societats 'pantalla' en la teranyina creada per amagar l’origen dels diners, usant contractes ficticis i societats establertes al Panamà i les Illes Caiman.

tracking