El Superior desestima absoldre un lladre per problemes mentals

El condemnat pateix esquizofrènia i romandrà internat en un psiquiàtric tres anys

En el judici celebrat el març el condemnat va reconèixer els delictes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El condemnat per robar en una desena d’establiments comercials del país el febrer del 2022 ha de complir amb l’any de presó i els com a màxim tres anys d’internament en un centre psiquiàtric. La Sala Penal del Tribunal Superior va notificar ahir que desestima el recurs presentat fa un mes per la defensa, el qual demanava l’absolució de l’home de 28 anys.

El principal argument de la lletrada per demanar l’absolució era que la pena imposada és excessiva si es té en compte que el condemnat pateix esquizofrènia. La defensa sostenia que quan l’home va cometre els fets patia un brot psicòtic i no era conscient del que feia, i assegurava que el tractament al qual ha estat sotmès des de que el van arrestar és suficient. El Tribunal Superior no ha considerat prou consistents aquestes justificacions i ha refusat la petició d’absoldre l’home. Per tant, aquest ha d’adherir-se la pena imposada en la sentència dictada el 14 d’abril pel Tribunal de Corts. L’any de presó ja l’ha complert, però haurà de romandre com a màxim tres anys en un centre psiquiàtric. És a dir, que si els professionals consideren que està rehabilitat abans d’aquest termini, serà posat en llibertat.

Durant el febrer de 2022, el condemnat va accedir a una desena d’emplaçaments del país i en algun d’ells va emportar-se diners i objectes personals. Les gravacions de les càmeres de seguretat del carrer projectades durant el judici demostraven com l’home va entrar una nit a l’habitació d’un hotel de la capital i va emportar-se dues bosses de mà d’una parella de turistes. Un altre dels delictes pels quals se’l va condemnar és per entrar a un habitatge i robar 1.000 euros, així com per trencar el vidre d’un gimnàs i emportar-se un telèfon mòbil i la caixa enregistradora amb 160 euros. També va accedir il·legalment a una farmàcia, un restaurant i altres establiments. En la vista, el processat va argumentar que dormia al carrer des de feia un any i no tenia diners. Va explicar que està diagnosticat d’esquizofrènia desorganitzada greu des de fa set anys i que de vegades la seva malaltia el fa perdre el control, sobretot quan no pren l­­a medicació o quan la barreja amb alcohol. Al final del judici, l’home va llegir una carta on reconeixia haver comès els delictes i assegurava que actualment no té res a veure amb la persona que era abans.

CRONOLOGIA

1. FEBRER 2020: LA POLICIA DETÉ L’HOME

La policia deté un home de 28 anys per robar en diversos establiments comercials del país i, en algun d’ells, emportar-se diners i objectes personals. A banda de provocar desperfectes com ara vidres trencats.

2. ABRIL 2023: El CONDEMNEN A 3 ANYS INTERN

El judici se celebra el març de 2022 i el mes següent el Tribunal de Corts el condemna a un any de presó i com a màxim tres anys d’internament en un centre psiquiàtric.

3. JUNY 2023: DEMANEN L’ABSOLUCIÓ

La defensa de l’home considera excessiva la pena imposada i presenta un recurs d’apel·lació. Hi demana l’absolució del condemnat en considerar que el tractament psiquiàtric rebut des de que el van condemnar ja és suficient.

4. JULIOL 2022: DESESTIMENT L'ABSOLUCIÓ

La Sala Penal del Tribunal Superior desestima el recurs presentat per la defensa de l’home i manté la pena imposada. El condemnat ja ha complert amb l’any de presó i haurà de continuar internat en un centre psiquiàtric com a màxim durant tres anys.

tracking