rEPORTATGE

Les veïnes del barri antic

Tots els dissabtes de juliol a les 12 hores, tres amigues de tota la vida fan una visita guiada pel Centre Històric de la capital. Després, fan el vermut.

La companyia de teatre An-danda-ra és qui hi ha darrere de 'Les veïnes del Barri Antic'.Lucía Quesada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Maria, l’Antònia i la Carmeta són veïnes del Barri Antic de tota la vida, i també bones amigues. Cada dissabte tenen el costum d’anar a fer el vermut i, de casualitat, sempre troben algun grup de turistes una mica desorientat. Com que el somni frustrat de l’Antònia és ser guia turística, les tres amigues decideixen acompanyar els visitants pel Centre Històric d’Andorra la Vella i explicar-los la història de la zona, anècdotes i les seves vivències personals. Això sí, amb molt d’humor i sortint-se de les visites guiades més tradicionals.

Les veïnes del Barri Antic és un itinerari teatralitzat que impulsa el comú d’Andorra la Vella de la mà de la companyia de teatre An-danda-ra. Durant cinc anys van fer un altre itinerari anomenat Bruixes i llegendes, però el comú va demanar un canvi i la companyia va proposar que, en comptes de tres bruixes, fossin tres veïnes les que cada dissabte de juliol narressin als turistes els secrets del Barri Antic. Amb aquesta, ja porten dues edicions.

“El meu somni sempre ha estat ser guia turística, però els meus pares no m’han deixat mai estudiar”, explica l’Antònia, posant-se plenament en la pell del seu personatge. Així que quan va trobar-se aquest grup de turistes que no tenia ni idea d’on estava va veure el moment idoni per fer el seu somni realitat, i les seves amigues van animar-se a acompanyar-la. “Total, ens ve de pas. Parlem una estona amb els turistes i marxem a fer el vermut”, diu la Maria, la veïna que ve de la família més rica de la parròquia.

La visita té lloc cada dissabte del mes de juliol a les 12 hores. Entre 45 minuts i una hora, les tres veïnes romanen explicant als visitants els orígens del Barri Antic, anècdotes com la matança del porc, el robatori de les olles i la llegenda del tamarro. “També els ensenyem a ballar el contrapàs i hi ha qui s’anima a ballar amb nosaltres”, diu la Carmeta, la més humil de les tres amigues. Tot ho expliquen amb un toc d’humor que, segons elles, fa que la gent quedi encantada amb la guia. “No hi ha ningú que s’ho hagi passat malament”, asseguren, i presumeixen que els seus itineraris són “una forma d’adquirir cultureta de manera molt amena i per a tots els públics”.

Vam fer l’entrevista a un banc de la plaça del Consell General, resguardades a un petit raconet d’ombra. Mentre conversàvem, una turista va demanar una fotografia a les veïnes, atreta per la seva acolorida vestimenta. Poc després, vam trobar-nos una guia turística del comú que elles ja coneixen, i aquesta no va dubtar a recomanar al grup l’itinerari de les veïnes: “Ho passareu millor que amb mi i aprendreu igual”.

tracking