salut

Els metges afirmen que la saturació d'urgències és per altres mancances

La presidenta del Col·legi apunta a la impossibilitat de fer visites no presencials

La manca de metges seria una de les mancances.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La saturació d’urgències és un assumpte que fa temps que es reivindica. Lluny de trobar-ne una solució, les hores d’espera continuen sent les mateixes i la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan, apunta que és conseqüència de les mancances del sistema sanitari. “La saturació d’urgències, la manca de personal, el reduït horari de les permanències mèdiques i la impossibilitat de fer visites no presencials són problemes que van agafats de la mà”, denuncia Cosan, i apunta que, fins que no se solucionin tots, el sistema sanitari no funcionarà correctament.

Pel que respecta al sistema de visites no presencials, el decret del 16 de gener va prohibir fer-les per telèfon i va obligar els metges a utilitzar una eina específica creada pel ministeri de Salut. Tanmateix, aquest programa mai ha funcionat. La presidenta del Col·legi de Metges explica que en la darrera reunió mantinguda amb la ministra de Salut, Helena Mas, els va reconèixer que “més de la meitat de la població no pot accedir a l’aplicatiu perquè no tenen contractada la xarxa que es requereix o el telèfon mòbil no permet l’accés”, i va confirmar que estan buscant una solució. Cosan es queixa que fa temps que són coneixedors de la situació i lamenta que al final qui surten perjudicats són el pacient i el sistema. Els pacients perquè no poden fer servir aquest model d’atenció mèdica i el sistema perquè “les visites que abans podien resoldre's telemàticament ara s’acaben derivant a urgències”. Mentre se soluciona, Cosan proposa fer les visites no presencials per telèfon.

La ministra de Salut reconeix al Diari que el temps d’espera a urgències és un problema real. Hi estan treballant i una de les solucions que plantegen és desvincular el servei urgent mèdic (SUM) de les urgències hospitalàries. Actualment, els dos sectors comparteixen equip mèdic, però amb les modificacions previstes per Salut, hi haurà dos equips diferenciats: un que s’ocupi de les urgències hospitalàries i un altre que s’encarregui de les extrahospitalàries. La ministra de Salut assegura que el projecte es troba en fase avançada.

Quant a les permanències mèdiques, és a dir, les urgències que atenen facultatius de capçalera durant els caps de setmana i festius, des del Col·legi de Metges afirmen que fa anys que es demana una ampliació dels horaris i que no hi ha cap novetat. Per la seva banda, la ministra de Salut tanca de moment les portes a una ampliació de les permanències i assegura que “és un recurs que funciona bé i que el tenim molt ben delimitat en l’horari dels caps de setmana”. Finalment, Mas coincideix amb els metges que el país té una mancança de personal mèdic generalitzada, però és especialment marca en alguns sectors com pneumologia, oncologia, neurologia i medicina interna. Assegura que estan “fent un esforç per ser atraients per als professionals”.

La representant dels metges conclou que tot plegat va en “el mateix circuit” i que només el ministeri de Salut pot solucionar aquests problemes i fer que el sistema sanitari funcioni

tracking