Anna-Maria Kursawe

“La dualitat d'Andorra entre els edificis i la natura és realment fascinant”

La pintora i arquitecta s’estarà a la residència Faber fins al 21 de juliol per treballar en el seu projecte ‘llocs de trànsit’

L'artista treballant al taller de Faber Andorra.C. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anna Maria Kursawe és una arquitecta i pintora nascuda a Brandemburg l’any 1973. L’artista a temps complet s’estarà a la residència Faber Andorra, ubicada a la Massana, fins al 21 de juliol. Allà treballarà intensament en el seu projecte Llocs de trànsit, que explora a través de la pintura la relació entre els territoris i el pas dels turistes. Durant l’estada al Principat, té com a objectiu explorar els punts de contacte entre la cultura global i la regional, tenint en compte que Andorra és, des de fa uns anys, un centre d’atracció turística visitat per més de vuit milions de persones a l’any.

Com va descobrir el projecte Faber?

Vaig descobrir el projecte Faber a través d’una amiga artista, la Katerina, que va estar al projecte Faber Olot l’any passat. Al setembre de 2022 vaig presentar la sol·licitud a totes dues residències Faber (Andorra i Olot), perquè les dues s’adaptaven molt bé al meu projecte. Finalment he acabat aquí.

Coneixia Andorra abans?

Si, vaig estar a Andorra fa molts anys, quan encara era una nena. També vaig estar d’Erasmus a Sant Cugat del Vallès l’any 2005, així doncs sí que estava una mica familiaritzada amb l’àrea de Catalunya i els Pirineus.

De què tracta el seu projecte ‘Llocs de trànsit’?

El projecte va començar l’any 2018, volia tornar a tractar la Barcelona clàssica, i amb el temps hi he volgut incloure a Andorra.

Què és el que li va atraure del país?

Una de les coses que més m’han fascinat és la combinació dels edificis nous, molt moderns i turístics, amb el contrast de les muntanyes mil·lenàries.

També és arquitecta a temps parcial. Com es reflecteix en les seves obres?

Sí, soc pintora i arquitecta, però el que més m’agrada és la pintura. No puc evitar fixar-me en les façanes, les superfícies, la llum.. volia explorar-ho d’una manera pràctica, a través de la pintura, i m’inspiro constantment a través dels meus voltants. Soc molt intuïtiva i m’agrada pintar el que veig.

Quina relació té el projecte amb Andorra?

Per a mi Andorra és realment sorprenent, sobretot perquè mai havia estat en un país dins d’una muntanya, només en poblets petits.

Troba inspiració al Principat?

Absolutament. La dualitat entre la natura i els edificis va ser molt xocant i fascinant per mi quan hi vaig arrribar. Andorra és un país realment inspirador, perquè a més jo vinc d’un poble on tot és molt pla, i és molt curiosa la manera com molts edificis estan construïts aquí, perfectament coordinats amb la natura i la vall, però alhora pensats per acollir turisme.

Ha estat explorant el territori, doncs?

Sí, sempre que puc agafo un autobús i passejo per les diferents parròquies. Dins d’Andorra hi ha llocs molt diferents, com per exemple la diferència entre la població de La Massana amb la capital, Andorra la Vella. Aquests contrastos són els que formen les meves pintures.

Té una manera de pintar molt característica.

Doncs considero sí. Sempre he pensat que tinc una manera de pintar molt tradicional: amb pigments naturals i clara d’ou, aconsegueixo formar uns colors molt densos que creen una gran relació entre l’espai pictòric i la superfície del llenç. A més, trobo que Andorra té una llum meravellosa que m’ajuda a sentir-me molt inspirada.

L’arquitectura té gaire pes en les seves obres?

Absolutament. Té molt de pes. L’element estructural més important de les meves pintures és la connexió entre espai, temps i superfície, així com les interaccions entre les diferents categories. Els meus quadres reflecteixen tant zones urbanes com natura; l’impacte tan turístic dels paisatges d’Andorra sens dubte quedarà plasmat en les meves pintures.

Considera que Andorra té una arquitectura interessant?

Totalment. L’arquitectura del Principat té una gran importància en el meu projecte. Andorra no és com els països tradicionals, es nota que intenta esdevenir una metròpoli més com d’altres a Europa.

Què pot aportar Andorra a ‘Llocs de trànsit’?

Tot i que fa poc que hi estic instal·lada i encara n’estic intentant conèixer bé tots els racons, Andorra té un gran potencial, no només turístic, sinó també arquitectònic. Encara que no ho sembli, per a mi no hi ha cap dubte que Andorra és un país de contrastos i, artísticament, és una gran font d’inspiració.

Quina és la teva rutina?

Treballo moltes hores al taller, aprofito al màxim la llum. També surto a passejar per airejar-me.

tracking