rEPORTATGE

L'encariment de les vacances

El moment de fer vacances és un dels més preciats de l’any. La majoria de gent les prefereix a l’estiu, però segons l’observatori, gairebé un 24% de la població no pot permetre’s sortir del país

Turismes marxant del país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per vacances fora de casa és cada cop més difícil per a molta gent del país. Segons l’observatori del primer semestre del 2023, un 23,9% de la població andorrana no pot permetre’s fer vacances fora de casa. Les dades són més positives que les de 2018, on el percentatge era de gairebé un 42%. Tot i així, la ciutadania ha notat de manera considerada un encariment en les seves vacances d’estiu. Sergi Buendia, un estudiant de grau universtari a punt de finalitzar els estudis, aprofita cada cap de setmana que té de festa a la seva feina d’estiu per escapar-se on sigui. Tot i així, el mes d’agost sí que el té completament organitzat, perquè cada any se’n va al seu poble, a Jaén. Assegura que no li agrada privar-se de res durant les vacances, i de mitjana es gasta entre 350 i 500 euros. “Ningú perdona amb aquesta inflació”, assegura després de ser preguntat sobre les despeses de més a l’hora de fer vacances. Amalia Schmidt, una turista Alemanya que es troba de ruta per Suïssa, França i Andorra, treballa com a gerent executiva a Hamburg i viatja durant vint dies a l’any amb la seva família. Explica que sempre li agrada organitzar molt bé les vacances, perquè considera que així aconsegueixen controlar més les despeses i alhora trobar preus més assequibles que els d’última hora. Tot i tenir un bon sou i considerar-se “afortunats” per no haver d’estalviar en excés durant l’any per poder pagar-se les vacances, assegura que sí que han notat que els preus cada cop són més excessius. La situació de les vacances és ben diferent per a tothom. Laura Bravo, caixera d’un supermercat al centre de la capital, explica que no pot fer vacances durant l’estiu, ja que no s’ho pot permetre, i opta per agafar-les a Setmana Santa, on pot trobar ofertes i paquets per Catalunya i Espanya a molt millor preu. “És una llàstima, perquè fer vacances a l’estiu és l’ideal. Un altre any serà”, assegura.

Ingrid San Segundo, una jove que treballa en una agència de comunicació i publicitat, assegura que prefereix anar sobre la marxa i fer diferents plans durant els caps de setmana, però té un viatge a Amsterdam organitzat a finals d’estiu. “Gasto de mitjana uns 900 euros durant aquests dos mesos”, i reitera que, com a jove, cada cop és més difícil ser independent econòmicament parlant.

Montse Viles treballa com a empleada de banca. Aquest estiu té pensat visitar a Extremadura, on no ha estat mai. De mitjana gasta entre 800 i 900 euros durant les vacances, assegura que “no vol escatimar diners, perquè a Espanya hi ha llocs que valen molt la pena”. Tot i així, ha notat un encariment de tot: lloguer d’allotjaments, restauració..., un 30% mínim, afirma. Eric Escabias, operador de càmera a Ràdio i Televisió d’Andorra, és fanàtic de viatjar amb furgoneta sense destí i explica que ha notat especialment una pujada de preu en la gasolina: “En part ho entenc, però llavors també haurien de pujar els salaris, per poder a poder-hi fer front”. Sigui com sigui, les despeses a l’hora de fer vacances han pujat notablement, i totes les butxaques ho han notat.

tracking