Govern nomena Costa, Fiter i Pintat nous ambaixadors

L’exconseller general serà el màxim representant diplomàtic a les Nacions Unides a Ginebra, a Suïssa i a Liechtenstein

Ferran Costa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va acordar ahir el nomenament dels ambaixadors del Principat. De tots els noms en destaquen tres per les seves connexions liberals, Ferran Costa, Clara Pintat i Ricard Fiter. L’exconseller general fins la legislatura passada (primer liberal i després del grup independent) ocuparà el càrrec d’ambaixador de les Nacions Unides a Ginebra, a Suïssa i a Liechtenstein. L’empresària laurediana i filla de l’excap de Govern Albert Pintat serà la representant diplomàtica d’Andorra a Itàlia. I qui va ser Raonador del Ciutadà entre el 1998 i el 2004 ocuparà el càrrec d’ambaixador a les repúbliques d’Eslo­vènia i de Croàcia. Es tracta d’ambaixadors no residents en destinacions on Andorra té oficina diplomàtica.

Els nomenaments els va anunciar ahir el portaveu del Govern, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. El Govern ha ratificat en els seus càrrecs Vicenç Mateu, que seguirà al capdavant de l’ambaixada d’Espanya, i Eva Descarrega, que continuarà com a ambaixadora del Principat a França i Mònaco. Descarrega incorpora Portugal, ho serà a partir de l’1 de setembre, i seguirà sent la delegada permanent del Principat a la Unesco i representant personal del cap de Govern al Consell Permanent de la Francofonia.

Per la seva banda, Esther Rabasa seguirà com ambaixadora a la Unió Europa, a Bèlgica, a Luxemburg i als Països Baixos; Joan Forner es mantindrà com a ambaixador representant permanent del Principat al Consell d’Europa, i Elisenda Vives continuarà com a representant permanent del Principat a les Nacions Unides i ambaixadora als Estats Units d’Amèrica, a Mèxic i al Canadà.

Casal va explicar, d’altra banda, que l’únic ambaixador que no repetirà, “a petició seva i per raons personals”, és Enric Tarrado, fins ara representant diplomàtic a Hongria, a Romania, a Txèquia i a Eslovàquia.

També seran ambaixadors no residents, a més de Costa, Pintat i Fiter, Jaume Serra, com a màxim representant diplomàtic a Àustria, a Alemanya, a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i a l’Oficina de les Nacions Unides a Viena; Carles Álvarez Marfany, a la Santa Seu i a San Marino; Gil Rossell, a Finlàndia, a Dinamarca, a Suècia, a Noruega i a Islàndia, i Carles Jordana, al Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i a Irlanda.

Per últim, Gemma Cano, que ahir va ser ratificada com a introductora d’ambaixadors, també va ser nomenada ambaixadora de Malta, de Grècia, de Xipre i de Bulgària.

D’altra banda, Maurizio Alberto Carlo Gelli ha estat nomenat nou ambaixador de Nicaragua a Andorra. El diplomàtic escollit pel president Daniel Ortega també és el cap de la legació a Espa­nya des del novembre.

POLÍTICA

-Ajudes econòmiques

El titular de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha atorgat el primer ajut per al foment de l’economia circular de deu mil euros.

-Bombers

El consell de ministres ha aprovat un concurs de promoció interna per cobrir dues places d’oficial de bomber de primera i avançar en la reorganització interna.

-Air Nostrum

El Govern tem que les anul·lacions dels vols de la Seu a Madrid provoquin caigudes en la compra del servei, però garanteix que no es trencarà l’acord.

-Contractacions

El Govern no veu inconvenient en el desig de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) faci contractes en origen sempre que es compleixi la normativa vigent en matèria d’immigració i el Codi de relacions laborals.

GOVERN ANUNCIA QUE HI HAURÀ SERVEI DE PODOGOLIA PER A LA GENT GRAN ALS CAP

Les persones majors de 65 anys podran disposar de servei de podologia als centres d’atenció primària. Així ho va confirmar la ministra de Salut, Helena Mas, durant una roda de premsa ahir posterior al consell de ministres. El servei estarà destinat a la revisió de peus i actes de quiropòdia i inclourà dues sessions anuals a 5 euros per sessió. Segons va confirmar Mas, no inclou servei de pedicura o actes amb finalitats estètiques. La ministra va assegurar que aquesta iniciativa va ser posada en marxa a petició del col·lectiu de la gent gran i que segueix la línia del foment de la bona salut i estat dels peus. Va assegurar que oferir servei de podologia “pot prevenir alteracions”, atès que la mala salut dels peus pot provocar “caigudes o problemes en la marxa”, sobretot, en les persones majors de 65 anys. El servei estarà disponible a tots els centres d’atenció primària del país i caldrà sol·licitar-ho amb cita prèvia. Tot i això, Mas ha recordat que aquest servei s’oferirà els dilluns de 8 a 10 hores al CAP d’Escaldes-Engordany, d’11 a 13 al de Canillo, de 14 a 16 al CAP d’Encamp i de 14.30 h a 16.30 h al d’Andorra la Vella, mentre que els dimarts serà de 9 a 11 al CAP de la Massana, d’11.30 h a 13.30 h al d’Ordino i de 14.30 h a 16.30 h al CAP de Sant Julià de Lòria.

Ricard Fiter

Clara Pintat

El portaveu del Govern, Guillem Casal, va anunciar ahir els nomenaments.

tracking