arqueologia

Localitzen una de les torres de la muralla de la Seu del XV i XVI

Algunes de les peces de ceràmica elaborades van poder arribar fins a Andorra

Dues arqueòlegues treballen en el jaciment.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de la quarta i última fase de l’excavació arqueològica al jaciment del pati de les Monges de la Seu, que es va descobrir de manera fortuïta l’any 2020 durant les obres d’instal·lació d’una central de biomassa, han servit per localitzar-ne una de les torres de la muralla que envoltava la ciutat a la baixa edat mitjana. El jaciment, tal com va avançar l’arqueòleg i responsable de Patrimoni Actiu, Òscar Augé, serà declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional pel seu alt valor històric i patrimonial.

Fortificació

Les restes de la torre localitzada demostren, va explicar l’expert alturgellenc, que es va construir en el marc “d’un procés de fortificació que va tenir lloc entre mitjans del segle XV i principis del XVI”, segons els materials ceràmics que s’han trobat, que daten d’aquella època.

Aquest fet fa plantejar la hipòtesi als historiadors que l’extensió de la ciutat durant la baixa edat mitjana “va ser més gran del que s‟havia imaginat fins ara a nivell historiogràfic”.

Els treballs duts a terme des de començament d’any han servit també per localitzar dos forns de ceràmica situats sota una gran plaça empedrada del segle XVII. Aquest fet demostra que a la ciutat hi havia una “tradició força antiga de l’àmbit de la ceràmica”, podent arribar algunes de les peces elaborades fins al Principat d’Andorra. Augé va indicar que properament estudiaran aquesta possibilitat.

El lloc permet veure l’evolució urbanística de la capital de l’Alt Urgell des del segle XIII al XX. Les restes localitzades, va explicar Augé, evidencien estructures defensives de la ciutat. Al mateix espai coincideixen dos atractius turístics, les muralles medievals i les de l’època moderna. La troballa és de gran importància per conìexer detalls de l’època.

tracking