Revetlla de Sant Joan

La despesa mitjana en petards per Sant Joan és d'entre 40 i 50 euros

Els establiments especialitzats asseguren que mantenen el nivell de vendes d’anys enrere

Les autoritats recorden que els petards no es poden encendre a les mans.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La revetlla de Sant Joan és sinònim de coques de llardons, fogueres i la tradició més sorollosa, els petards. Enguany, els compradors d’aquests petits explosius gasten entre 40 i 50 euros, segons afirmen al Diari diversos establiments especialitzats. “La gent està animada comprant i les vendes estan sent similars a les d’anys anteriors”, assegura Anna Prat, propietària de Petards Piroprat. L’establiment va obrir a Andorra l’any 2012, però Prat explica que la seva família s’ha dedicat tota la vida a la venda de petards i abans tenien una altra botiga a Terrassa, a Catalunya. La propietària afegeix que avui és quan esperen tenir més vendes.

Els petards es classifiquen en tres categories en funció de l’edat dels usuaris als quals van adreçats. Els de categoria 1 estan destinats a majors de 12 anys i inclouen bengales, cebetes i altres petards de poca intensitat. Els de categoria 2 són per a majors de 16 anys i es poden trobar des de bateries fins a fonts. Finalment, els de categoria 3 són aptes per a majors de 18 anys i estan formats pel material més potent i sorollós, com els trons o les traques. Aquests darrers són, precisament, els que més adquireixen els apassionats de la pirotècnia. És per això que cada any les institucions i organitzacions especialitzades s’asseguren que tothom tingui unes nocions bàsiques sobre la utilització.

Una revetlla segura

La prudència i la responsabilitat són dos punts claus per a una revetlla segura. En aquest sentit, la policia recomana comprar el material pirotècnic en establiments autoritzats, seguir els consells dels fabricants i respectar les normes d’utilització i l’edat d’ús que s’indiquen en el producte. Així mateix, tant la policia com els bombers i els establiments de venda de petards insisteixen que cal encendre’ls amb metxa especial per a petards i des de terra, sense llançar-los amb la mà ni fent servir encenedors. Finalment, recorden que els petards no s’han de llançar contra res ni ningú, ni introduir-los dins de recipients, llançar-los a llocs on hi ha vegetació o en llocs tancats. Tampoc recomanen portar els petards a la butxaca.

Una altra tradició

Les coques de Sant Joan són una altra tradició de la nit més llarga de l’any. Així com amb els petards, les pastisseries celebren que estan tenint bones xifres pel que fa a les vendes. “Aquest any estan anant millor. Tenim moltes reserves, però sempre hi ha qui s’espera a últim moment i avui serà el dia de més treball”, expliquen des de l’Espiga d’Or. Respecte a les coques més venudes, Alexis Estopiñan, de You Cakes by Estopiñán, defensa que no hi ha una coca més popular, sinó que cadascú compra la que més li agrada. Potser això explica per què la coca estrella de l’Espiga d’Or és la coca de fruita i la d’El Tortell la de crema i pinyons.

REVETLLA 2023

Andorra la Vella

La cremada de falles és a les 23 hores. A mitjanit hi ha l’encesa de la foguera.

Escaldes-Engordany

La crema és a les 23 hores i hi ha dos recorreguts: des de la plaça Santa Anna i des del carrer de la Unió.

Sant Julià de Lòria

S’organitza la crema de falles, el ball dels fallaires i l’encesa de la foguera.

Encamp

L’encesa de la foguera és a les 21 hores a l’aparcament Prat de l’Areny.

Ordino

Seguit de la foguera, a les 22.30 hores es fa un castell de focs artificials.

La Massana

La plaça de l’església acull un espectacle sobre bruixes, les falles i la foguera.

Canillo

La crema de falles i la foguera és a les 21 hores a l’aparcament dels Refugis.

PETARDS SILENCIOSOS

Per a alguns, la revetlla de Sant Joan és una de les nits més especials de l’any. Ara bé, per a altres es pot convertir en un veritable malson per la qüestió del soroll. És per això que darrerament s’han popularitzat els petards silenciosos. Es tracta de petards més visuals que, com el seu nom indica, són insonors. N’hi ha que ho són totalment i altres, parcialment, emetent menys de 97 decibels. L’establiment Petards Piroprat compta des de fa anys amb aquest tipus de petards. “És una selecció més petita, però també té el seu públic”, afirma la propietària, Anna Prat. Afegeix que entre la seva oferta tenen productes molt similars als convencionals, com ara coets, fonts o rodes, amb l’única diferència que no emeten soroll i donen més protagonisme a la il·luminació. “Ciutadans, animals de companyia, fauna salvatge i medi ambient són les grans víctimes de la festivitat de Sant Joan”, defensa Blanca Montoro, que forma part de l’Associació Rescatista i Protectora d’Animals (ARPA). Lamenta que hi ha col·lectius i animals que degut al soroll “s’estressen fins a extrems preocupants”, i defensa que caldria decantar-se per altres alternatives més sostenibles amb el medi ambient, amb menys risc d’ incendis i contaminació. “Com a país de muntanya hauríem de renovar velles tradicions per al benestar comú”, conclou Montoro.

tracking